Οι 28 ΥΠΕΞ ενέκριναν συμπεράσματα για κατάσταση στις χώρες Sahel

Το Sahel αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, επισημαίνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες και ενέκριναν σχετικό κείμενο συμπερασμάτων.

ΟΙ 28, υπενθυμίζουν ότι η ΕΕ στέκεται πλάι στις αρχές και τους πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, κυρίως πολιτικές, περιλαμβανομένων σοβαρών ελλείψεων στη διακυβέρνηση,

το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ καταγράφει τις προκλήσεις, που συνδέονται με την ασφάλεια, την επέκταση της τρομοκρατικής απειλής, την εξτρεμιστική βία και το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει αρνητικά τους φυσικούς πόρους και να τροφοδοτεί τις τοπικές συγκρούσεις, αλλά και τις προκλήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη, με ενδημική φτώχεια, ισχυρή δημογραφική ανάπτυξη και αδύναμη κοινωνικοοικονομική συνοχή, σημειώνοντας ότι οι παράγοντες αυτοί επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια, αυξάνουν τις μεταναστευτικές πιέσεις και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συγκρούσεις μεταξύ των κοινοτήτων έχουν επανεμφανιστεί, μέσα σε λίγους μήνες, σε πολλές χώρες της περιοχής. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η αποκατάσταση αυτών των αδυναμιών είναι κατά κύριο λόγο ευθύνη των κρατών του Sahel προειδοποιούν οι 28 και τονίζουν ότι η διεθνής κοινότητα τις υποστηρίζει στις προσπάθειές τους. Οι Υπουργοί Εξωτερικών τέλος, πραγματοποίησαν συζήτηση για τον καθορισμό του πολιτικού πλαισίου, προετοιμάζοντας τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ υπουργών εξωτερικών και αμυντικών της ΕΕ στις 14 Μαΐου μαζί με τους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας των χωρών του Sa5 (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας ), η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί σε πτυχές ασφάλειας. Την Πέμπτη 16 Μαΐου, οι υπουργοί ανάπτυξης της ΕΕ θα συζητήσουν πώς να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της ΕΕ και την υποστήριξη της περιοχής.

Οι διάφορες συναντήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 13ης Μαΐου αποδεικνύουν αυτή την αίσθηση προτεραιότητας και την ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα