Οδυσσέας: Οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει για κούρεμα στη ΣΚΤ

Οι Βρυξέλλες και οι εποπτικές Αρχές είχαν προειδοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2016 για ενδεχόμενο "κουρέματος" καταθέσεων σε περίπτωση που δεν καλύπτονταν οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας κατάθεσής του ενώπιον της αρμόδιας Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, την οποία διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κος Μιχαηλίδης επικαλέστηκε

στοιχεία και εσωτερικά σημειώματα του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι οι προειδοποιήσεις ήταν συνεχείς, με το Υπουργείο Οικονομικών και τη διοίκηση της τράπεζας "να κωφεύουν".

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η διοίκηση της Τράπεζας έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν τον έλεγχο της Υπηρεσίας του, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος της Υπηρεσίας του είχε ως στόχο να αποτρέψει τυχόν πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις, ωστόσο επιχειρήθηκε κατά συρροή και με μεγάλη ένταση "απόκρυψη στοιχείων".

Τόνισε δε ότι Υπουργείο Οικονομικών και Συνεργατισμός λειτουργούσαν ως "συγκοινωνούντα δοχεία", ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο με τον οποίο προσελήφθη ως Γενικός Διευθυντής ο Νικόλας Χατζηγιάννης, τον οποίο χαρακτήρισε ως "απαράδεκτο".

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι ο Λειτουργός Α' του Υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου εκτελούσε υπηρεσίες "λόμπι" με τα κόμματα, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να ψηφιστεί νόμος για τον αποκλεισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τον έλεγχο.

Κατήγγειλε δε ότι "δημιουργούσαν πλασματικές ιστορίες εκφοβισμού, για να εκβιάσουν τα κόμματα" να ψηφίσουν εσπευσμένα τη νέα νομοθεσία.

Επιπλέον, κατέθεσε email με εισηγήσεις του κου Διονυσίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, όπως η Δημοκρατία παραβιάσει τις δεσμεύσεις του κράτους, προκειμένου να προκαλέσει "ποινή" από την Ε.Ε., με στόχο την επίσπευση της συγχώνευσης των 18 ΣΠΙ, κάτι από το οποίο ενδεχομένως να απορρέουν ποινικές ευθύνες.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του αποκλειστικά στο SigmaLive λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο ίδιος έχει αρκετό υλικό να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής κι εξέφρασε την ελπίδα "να λάμψει η αλήθεια σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση".

Σύμφωνα με τον κο Μιχαηλίδη, ο Υπουργός Οικονομικών, παρά τις προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών Αρχών, κρατούσε στο σκοτάδι το Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, όπως είπε, όλη η δραστηριότητα, οι επιλογές και οι εκτιμήσεις του Υπουργείου και της Διοίκησης φανέρωναν έναν οργανισμό ο οποίος θα συνέχιζε να δουλεύει κανονικά. Ως εκ τούτου, είπε, το επιχείρημα ότι η πορεία του Συνεργατισμού ήταν προδιαγεγραμμένη και καταδικασμένη, δεν ευσταθεί.

"Οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί για προσεκτική διαχείριση, αποτελούν τον οδηγό μας για το ότι αυτό δεν έγινε. Υπήρξε κάκιστη διαχείριση. Η Τράπεζα δεν έπιανε ούτε τους στόχους που η ίδια έβαζε και το Υπουργείο "κώφευε" στις προειδοποιήσεις των εποπτικών Αρχών", τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία πώλησης στην Ελληνική Τράπεζα, ο κος Μιχαηλίδης απάντησε ότι αυτή "δεν ήταν συμφέρουσα για το κράτος", καθώς "έγινε με το πιστόλι στον κρόταφο", υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έγινε εν τέλει ήταν να αφεθεί η αξία του Συνεργατισμού να "εξανεμισθεί".

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αναφορές του Γενικού Ελεγκτή περιείχαν παραπομπές σε έγγραφα και στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεση της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι λόγω του όγκου της κατάθεσης, ο Γενικός Ελεγκτής αναμένεται να προσέλθει εκ νέου τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, ενώπιον της Επιτροπής.

Οι δημόσιες ακροάσεις στο πλαίσιο της έρευνας λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα "Κερύνεια" του Συνεδριακού Κέντρου "Φιλοξενία" στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται πως άλλα 13 άτομα έχουν κληθεί για κατάθεση μαρτυρίας, σε δημόσια / ανοικτή συνεδρίαση, μεταξύ 27 - 31 Αυγούστου, καθώς και στις 5 Σεπτεμβρίου.

Κλήση για κατάθεση έλαβαν τα πρώην ή/και νυν μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Παναγιώτης Φιλίππου, Γρηγόρης Μαλιώτης, Λάμπρος Πιερή, Ανδρέας Χαρίτου, Γιώργος Παντελή, Ανδρέας Χαραλάμπους, Κύπρος Έλληνας, Χαράλαμπος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Κίττος, Πανίκος Πούρος, Γιώργος Χατζινικόλα.

Επίσης, κλήθηκαν να καταθέσουν το στέλεχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Γιάννος Σταυρινίδης και ο λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Ιωάννου.

Το SigmaLive καλύπτει λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία από τον χώρο των ακροάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα