«Εγκλωβισμένοι» σπίτι οι Τ/κ κατά το Μπαϊράμι λόγω οικονομίας

H οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης με τις ΗΠΑ έχει σοβαρές επιπτώσεις και στα κατεχόμενα, με τους Τ/κ να παραμένουν εγκλωβισμένοι στον «οικονομικό θύλακα» του Ερντογάν. Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, με τον τ/κ Τύπο να κάνει λόγο για αδυναμία της μεσαίας τάξης της τ/κ κοινότητας να ταξιδέψει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εορτής του Μπαϊραμιού λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και των διαδοχικών αυξήσεων των τιμών.

Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, ο αρχηγός

του τουρκοκυπριακού οργανισμού ταξιδιωτικών πρακτόρων Erkan Kilim δήλωσε ότι η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό έχει μειωθεί. Αυτό έχει επηρεάσει τον αριθμό των ταξιδιωτών κατά τη διάρκεια των 9ήμερων διακοπών για τη γιορτή των θυσιών, η οποία, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, ήταν η περίοδος κατά την οποία πωλούσαν τα περισσότερα ταξιδιωτικά πακέτα στο εξωτερικό στο παρελθόν. Σημειώνοντας ότι τώρα οι άνθρωποι προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους στο σπίτι, η εφημερίδα Havadis αναφέρει ότι ακόμη και κάποιες υπάρχουσες κρατήσεις έχουν ακυρωθεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Havadis, οι δρόμοι στην κατεχόμενα Λευκωσία ήταν άδειοι την Τρίτη. «Ήταν μια ήσυχη μέρα στα 'σύνορα', καθώς οι άνθρωποι προτιμούν να μένουν στο σπίτι και να μη διασχίζουν τον νότο, όπως συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών», σημειώνεται.

Υπάρχουν μόνο περιορισμένες κινήσεις που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε ο γενικός συντονιστής του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου των εμπόρων και των βιοτεχνών Hurrem Tulga.

Την ίδια ώρα, ο γενικός συντονιστής του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου των εμπόρων και των βιοτεχνών Hurrem Tulga δήλωσε πως η χώρα δεν διαθέτει μέσα που να μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τρέχουσα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη σοβαρή υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με την Yenis Bakis, ο Τόλγα σημείωσε ότι μια οικονομική κρίση εμφανίζεται μία φορά κάθε δεκαετία στο ψευδοκράτος και επεσήμανε ότι η «χώρα» δεν έχει την εμπειρία να επεμβαίνει αποτελεσματικά σε αυτά τα γεγονότα.

Η «Βόρεια Κύπρος», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση και θα πρέπει να αναπτύξει την οικονομία της, να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, να εξισορροπήσει την κατανομή του εισοδήματος και να ενισχύσει το ταμείο σταθερότητας των τιμών, και πρόσθεσε ότι η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων δεν αρκεί.

Εν τω μεταξύ, η τουρκοκυπριακή ημερήσια εφημερίδα Diyalog δημοσίευσε σχόλια από πρώην «πρωθυπουργούς» και «υπουργούς» του ψευδοκράτους, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να επιταχυνθεί σύντομα. Ο πρώην «πρωθυπουργός» Hakki Atun υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιβληθούν φόροι στις εισαγωγές από την Τουρκία και ότι τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να συζητηθούν με την Άγκυρα, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης. Ο πρώην «υπουργός» Ozel Tahsin εξέφρασε την άποψη ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την υπερωριακή πληρωμή και να ενεργήσουν μαζί με την «κυβέρνηση» για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα