Οδηγοί λεωφορείων, ταξί και φορτηγών με σύνταξη αναπηρίας

Παρά την εκπεφρασμένη βούληση των κυβερνώντων και της κοινωνίας για αλλαγή μετά τα δεινά που βρήκαν τη χώρα μας το 2013, η εικόνα δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί σε ότι αφορά τις γνωστές «αμαρτίες».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, κάτοχοι επαγγελματικών αδειών οδήγησης, οι οποίοι δηλαδή έχουν το δικαίωμα να οδηγούν λεωφορεία, φορτηγά, ταξί κ.α., είναι ταυτόχρονα και λήπτες επιδομάτων

ανικανότητας ή αναπηρίας.

Κάποιες περιπτώσεις, σημειώνεται στην έκθεση, αφορούν σε επίδομα ανικανότητας 100%, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις διαδικασίες επιβεβαίωσης των στοιχείων που υποβάλλονται από τους αιτητές.

Σε επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προς την Ελεγκτική Υπηρεσία ημερομηνίας 15.2.2013, σε σχέση με τη διερεύνηση 9 παρόμοιων περιπτώσεων (όπου λήπτες επιδομάτων ανικανότητας 100% είχαν επαγγελματική άδεια οδήγησης), αναφέρεται ότι δόθηκαν οδηγίες όπως γίνουν ενέργειες που να διασφαλίζουν ότι στην περίπτωση που πρόσωπο λαμβάνει επίδομα ή σύνταξη 100% ανικανότητας, να μην είναι ταυτόχρονα κάτοχος επαγγελματικής άδειας οδηγού.

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και η Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξασφάλισαν άδεια από τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για διασύνδεση των αρχείων τους από τις 14.6.2012 με σκοπό να αποφευχθούν περιπτώσεις που λήπτες σύνταξης ανικανότητας ή αναπηρίας 100% να κατέχουν επαγγελματικές άδειες οδήγησης.

Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρήθηκε ότι η επικοινωνία μεταξύ των Τμημάτων δεν είναι ικανοποιητική με αποτέλεσμα να ανανεώνονται οι επαγγελματικές άδειες των εν λόγω ατόμων.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, κατά την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών οδήγησης οι αιτητές έκαμαν ψευδή δήλωση ότι δεν είναι λήπτες σύνταξης ανικανότητας ή αναπηρίας. Σύμφωνα με τον Νόμο, το Τμήμα μπορεί να ανακαλεί ή αναστέλλει τη χορηγούμενη άδεια αν αυτή έχει εξασφαλιστεί κατόπιν δόλου ή ψευδούς δήλωσης που έγινε εν γνώσει του αδειούχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα