Στο FIR Κύπρου οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις πτήσεων στην ΕΕ

Τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον Κυπριακό εναέριο χώρο στην Ευρώπη καταγράφει το Κέντρο Ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, γεγονός που καθιστά άμεσα αναγκαία τη δημιουργία σχεδίου μείωσης των καθυστερήσεων οι οποίες στοιχίζουν τον "κούκο αηδόνι" στο κράτος.

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, αναφέρεται ότι οι καθυστερήσεις στον Κυπριακό Εναέριο Χώρο (ΚΕΧ) το 2014 ήταν κατά μέσο όρο 1.9 λεπτά ανά πτήση, πέραν δηλαδή του στόχου που είναι 1 λεπτό ανά πτήση.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας έχει τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην

Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρ. ΕΕ2011/121/ΕU ημερομηνίας 23.2.2011, ο πανευρωπαϊκός στόχος για τη χωρητικότητα (capacity target) διαλαμβάνει βελτίωση στις καθυστερήσεις, ώστε ο μέσος όρος καθυστέρησης ανά πτήση να είναι μέχρι το 2014 κάτω από 0,5 λεπτά.

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στον ΚΕΧ, σύμφωνα με την έκθεση, υφίσταται για χρόνια και παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Τμήμα και το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί οριστικά.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εφαρμογή του Σχεδίου αύξησης της αποδοτικότητας των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας συνολικού ύψους €1,5 εκ. επιπρόσθετα της αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση που ανήλθε σε €1,1 εκ.

Εξάλλου στον Προϋπολογισμό του Τμήματος για το 2014 περιλαμβάνονται 98 θέσεις Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας εκ των οποίων οι 27 δεν έχουν πληρωθεί.

Προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν και στη Μονάδα ασφάλειας πτήσεων αφού σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων, δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη για να μπορεί να ανταποκρίνεται αυτόνομα στις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τους Κανονισμούς και Οδηγίες των διεθνών Οργανισμών αεροναυτιλίας και της ΕΕ

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, συστήνει όπως το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας να διαμορφώσει με το Υπουργείο ΜΕΕ σχέδιο μείωσης των καθυστερήσεων με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Εφόσον δε το Υπουργείο έχει αποφασίσει να κινηθεί προς την επιλογή της δημιουργίας Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου για παροχή Αεροναυτιλιακών Υπηρεσιών, θα πρέπει να προχωρήσει και υλοποιηθεί το ταχύτερο, ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των υψηλών δαπανών για υπερωρίες και επιδόματα προσωπικού.

Εισηγείται επίσης όπως το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να διαμορφώσει σχέδιο δράσης με βάση τις εισηγήσεις των Εμπειρογνωμόνων για την αναδιοργάνωση του Τμήματος, για τη σωστή στελέχωση της Μονάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα