Σύν.Δανειληπτών: Νομοθετική ρύθμιση δανείων σε ξένο νόμισμα

Την νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολίτες που έχουν συνάψει δάνεια σε ξένο νόμισμα ζητά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Πρόεδρος του Συνδέσμου δανειοληπτών Κώστας Μελάς, τονίζοντας ότι η Βουλή και όχι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο επί του θέματος.

Σε υπόμνημά του, ο κ. Μελάς αναφέρει ότι μετά από έντονο προβληματισμό, κατόπιν μελέτης των πρόσφατων νομολογιακών εξελίξεων

σχετικά με τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα, - ιδίως την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με αρ. 3789/15 η οποία δημοσιεύτηκε στις 20/11/2015 ΚΑΙ την απόφαση που εκδόθηκε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών στις 23/11/2015 αναφορικά με τις καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις προς το καταναλωτικό κοινό -, ο Σύνδεσμος «αποτείνεται ταπεινά στην νομοθετική εξουσία ζητώντας να λυθεί το θέμα νομοθετικά, εκτός εάν οι τράπεζες από μόνες τους πλέον αφαιρέσουν ολόκληρη την συναλλαγματική και την επιτοκιακή ζημιά που έχουν προκαλέσει στους συμπολίτες μας».

Σημειώνοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη για την δημιουργία του τεράστιου αυτού προβλήματος την φέρουν οι ίδιες οι τράπεζες καθώς και η Κεντρική και θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να πληρώνουν για αυτά που προκάλεσαν στον τόπο μας, κ. Μελάς εκφράζει την συμφωνία του Συνδέσμου στο να δοθεί η τελευταία ευκαιρία στην Κεντρική Τράπεζα να επιλύσει το θέμα άμεσα, αποδεικνύοντας έτσι και τον ρόλο της ύπαρξης της.

«Όμως τον τελευταίο λόγο θα πρέπει να τον έχει η Βουλή, προς την οποία οι δανειολήπτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν στα δικαστήρια», προσθέτει.

Κατά τον κ. Μελά, πλέον το θέμα είναι ξεκάθαρο και η καταφυγή στα δικαστήρια αποτελεί σπατάλη πολύτιμου χρόνου των δικαστηρίων αλλά και επιπλέον έξοδα, τα οποία θα επωμισθούν τελικά οι τράπεζες, που πιθανόν να επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα τα οποία συνεχώς προβάλουν ως δικαιολογία για να κατακρατούν όσα παράνομα απέκτησαν από τους δανειολήπτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα