Ο υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Αφρικής στο Παν.Κύπρου

Ο Υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Νοτίου Αφρικής Blade Nzimande, επισκέφθηκε την Παρασκευή την Πανεπιστημιούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης Καθηγητή Κωνσταντίνο Π. Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την Τρίτη, κατά τη συνάντηση διαφάνηκε το ενδιαφέρον των δύο μερών για προώθηση πρότασης συμφωνίας συνεργασίας, με στόχο την ανταλλαγή φοιτητών, την εισδοχή φοιτητών από τη Νότιο Αφρική σε προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα και

την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας.

Ο Δρ Nzimande, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, αναφέρθηκε στην πολιτική τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν τα Πανεπιστήμια στη Νότιο Αφρική, όπου από τη μία αρκετά πανεπιστήμια σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις και έχουν διεθνή αναγνωρισιμότητα, ενώ από την άλλη σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν και να διακριθούν.

"Θα θέλαμε να διερευνήσουμε κατά πόσο μπορούμε να συνεργαστούμε», σημείωσε ο Δρ. Nzimande, προσθέτοντας ότι η Νότιος Αφρική ενδιαφέρεται επίσης έντονα για αύξηση των διδακτορικών φοιτητών και για τη μετέπειτα ένταξή τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, οι οποίοι αντίκρισαν θετικά την πρόταση των δύο μερών όπως το Υπουργείο εξετάσει τη δυνατότητα υπογραφής συμφωνίας διακρατικής συνεργασίας, η οποία θα θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω σύνδεση του Πανεπιστημίου Κύπρου με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Νοτίου Αφρικής

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου προέβη σε σύντομη παρουσίαση του Πανεπιστημίου Κύπρου, εστιάζοντας στην έρευνα αιχμής που διεξάγεται στο ίδρυμα, στις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει για ερευνητικούς σκοπούς από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και άλλες πηγές, στα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα, στις προοπτικές παραχώρησης υποτροφιών σε άριστους φοιτητές και στην υφιστάμενη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη Νότιο Αφρική.

Στη συνάντηση παρευρίσκονταν τρεις πρωτοετείς φοιτήτριες από τη Νότιο Αφρική, οι οποίες σπουδάζουν με υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω ενός νέου προγράμματος υποτροφιών που παραχωρεί το Πανεπιστήμιο σε μαθητές του Σχολείου Σαχέτι, μέλους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων της Νοτίου Αφρικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα