Ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Ινδία

Αναβάλλεται η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς στην Ινδία, που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του κόμματος «Άσπρο-Μπλε», του οποίου ηγείται ο Γκαντς, αιτία της αναβολής του ταξιδιού αποτελεί η απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και Φτου κόμματος Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου, να καταψηφίσουν νομοσχέδιο της συμπολίτευσης που αφορά ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των Εβραίων εποίκων στην Δυτική Όχθη.

Το

συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα στηριχθεί από το αραβικό κόμμα Ράαμ, ενώ, συγχρόνως, ορισμένοι Βουλευτές του αριστερού κόμματος Μέρετς που μετέχει στην κυβέρνηση προέβαλαν ενδοιασμούς ιδεολογικού χαρακτήρα. Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τους εβραϊκούς εποικισμούς να κινδυνεύουν να καταψηφισθούν, ενδεχόμενο που ενέχει κινδύνους για την βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην ανακοίνωση του «Άσπρο-Μπλε» σήμερα το μεσημέρι κατηγορείται το Λικούντ ότι «αποφάσισε να ασκεί αντιπολίτευση στο ίδιο το κράτος, εμποδίζοντας στον Υπουργό Άμυνας της χώρας να πραγματοποιήσει επαφές με έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στην περιοχή».

Τον περασμένο Απρίλιο, όταν παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της συμπολίτευσης η Βουλευτής Ιντίτ Σίλμαν του κόμματος «Γιεμίνα» του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία της Κνέσετ και έκτοτε στηρίζεται μόνο από 60 βουλευτές εκ των συνολικά 120 μελών του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύει κάθε μετακίνηση στο εξωτερικό σε όλους τους Βουλευτές της συμπολίτευσης, λόγω του κινδύνου υποβολής πρότασης μομφής ή διάλυσης της Κνέσετ εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Έχοντας ξεπεράσει η κυβέρνηση πολλαπλούς σκοπέλους το τελευταίο δίμηνο, κατ’ εξαίρεση ο Υπουργός Άμυνας Γκαντς επισκέφθηκε την Κύπρο για να παρακολουθήσει την άσκηση Αγαπήνωρ-2022, ως επίσης και προχθές η Υπουργός Οικονομίας μετέβη για λίγες ώρες στο Αμπού Ντάμπι για να υπογράψει τη διμερή συμφωνία θέσπισης ζώνης ελευθέρων συναλλαγών και εμπορίου μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ.

Η απόφαση της ηγεσίας του Λικούντ και των υπολοίπων θρησκευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο που έρχεται να θεσπίσει δικαιώματα και προνόμια υπέρ των Εβραίων εποίκων της Δυτικής Όχθης - οι οποίοι αποτελούν σημαντική δεξαμενή των ψηφοφόρων τους - ουσιαστικά επαναφέρει, έστω και άτυπα, σε ισχύ την απόφαση της κυβέρνησης να μην ενθαρρύνει μετακινήσεις συμπολιτευόμενων Βουλευτών και Υπουργών στο εξωτερικό κατά το τρέχον διάστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΜ, Ισραήλ, Ινδία,ypam, israil, india