Βόλφγκανγκ Μπίχνερ: «Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι ανεκτή»

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι ανεκτή, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στο Βερολίνο, και σημειώνοντας ότι τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, αναφέρθηκε σήμερα στην κυβερνητική ενημέρωση στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες

στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπου – όπως είπε- συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο Καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της επίκαιρης κατάστασης, είναι επιβεβλημένο όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφεύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις».

«Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστές», σημείωσε.

Ο κ. Μπίχνερ πρόσθεσε ότι «το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

Ερωτηθείς δε για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας και κυβέρνησης, σημείωσε ότι «η Γερμανία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εμπιστευτικό διάλογο και στην βάση του διεθνούς δικαίου. Και είμαστε πρόθυμοι πάλι να την υποστηρίξουμε, στο βαθμό που θα κριθεί χρήσιμο από τις δύο πλευρές».

«Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόλφγκανγκ Μπίχνερ,volfgkangk bichner