Αγγλική Σχολή: Στο επίκεντρο οι μαθητές με την πρωτοβουλία «Students First»

Στο Πρόγραμμα Students First, το ολοκληρωμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης που αναμένεται να καθορίσει την ανάπτυξη της Αγγλικής Σχολής τα επόμενα χρόνια, αναφέρεται η Σχολή σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Students First επικεντρώνεται σε τρείς άξονες, την προαγωγή της ποιότητας του προγράμματος σπουδών της Σχολής και των ειδικοτήτων του, συνεχής βελτίωση της πνευματικής φροντίδας και κάθε πτυχής υποστήριξης των μαθητών, την βελτίωση της απόδοσης και ικανοποίησης των εκπαιδευτικών και του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της εφαρμογής

βελτιωμένου πλαισίου επαγγελματικής ανάπτυξης και διαδικασιών αξιολόγησης και ενός ισχυρού συστήματος παροχών, βασισμένου στην ισότητα και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του διδακτικού και υποστηρικτικού προσωπικού σύμφωνα με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προσλήψεων στηριγμένη στην επίτευξη παγκοσμίως αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών πρακτικών.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Students First συμπεριλαμβάνει βελτιώσεις σε όλους τους τομείς της Σχολής όπως μεγαλύτερη έμφαση στην ακαδημαϊκή πειθαρχία με πιο ξεκάθαρη επικοινωνία με τους γονείς σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των παιδιών και την επαφή με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργασιών, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών, αυξημένη συνέπεια σε όλα τα θέματα για να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών είναι εγγυημένη σε όλους τους τομείς του προγράμματος σπουδών, κάτι που συνδυάζεται με ενισχυμένες  δράσεις εκτός του αξακαδημαικού προγράμματος για την υποστήριξη της ολιστικής ανάπτυξης των μαθητών και ανανεωμένη εστίαση στην ανάπτυξη του προσωπικού για να διασφαλιστεί ότι οι μαθήτριες / οι μαθητές διαθέτουν τις ψηφιακές και επικοινωνιακές δεξιότητες για να πετύχουν  στο πανεπιστήμιο και στο χώρο εργασίας.

Ο Διευθυντής της Αγγλικής Σχολής,  David Lambon, ανέφερε ότι «κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα οφείλει να εξελίσσεται. Ειδικότερα τη στιγμή που επιδιώκει να παραμένει κέντρο αριστείας στους απαιτητικούς καιρούς μας. Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, Students First με βαθιά αφοσίωση στην ιδρυτική αποστολή του σχολείου μας με στόχο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τους ηγέτες του αύριο».

Οι μεταρρυθμίσεις, είπε, αποτελούν συλλογική προσπάθεια στην οποία όλες και όλοι έχουν τρόπο να συμμετέχουν και να ωφεληθούν και ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του.

Σημειώνεται ότι η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1900 από τον Αιδεσιμότατο Frank Darvall Newham υπό μορφή καταπιστεύματος, μία νομική υπόσταση η οποία διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Η περιουσία της Αγγλικής Σχολής περιήλθε, υπό όρους, σε συσταθέν Συμβούλιο Επιτρόπων (Board of Trustees) και κωδικοποιήθηκε με το Κεφ. 167 του Περί Αγγλικής Σχολής Νόμου, για να δοθεί συνέχεια στο καταπίστευμα σύμφωνα με τις επιθυμίες του ιδρυτή.

Το νομικό καθεστώς ξεκαθαρίστηκε το 2007 με τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην οποία κρίθηκε ότι η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας αποτελεί μέρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το Σχολείο ήταν και θα παραμείνει δημιουργία ενός καταπιστεύματος που ανήκει στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, αναφέρεται, είναι πολύ σημαντικό να τονιστούν κάποιες ιδιαίτερες πτυχές της Σχολής οι οποίες ενδυναμώνουν το αναγνωρισμένο καθεστώς της Αγγλικής Σχολής, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι πρώτον ότι το 95% του ετήσιου εισοδήματος της Αγγλικής Σχολής προέρχεται από τα δίδακτρα των 1.100 και πλέον μαθητών του και η κρατική χορηγία της Κυπριακής Κυβέρνησης δίδεται διότι η Αγγλική Σχολή παραχώρησε ένα κτήριο στο δημόσιο για σκοπούς στέγασης σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω έκτακτης ανάγκης.

Μια άλλη πτυχή, αναφέρεται, είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής έχει συνάψει ιδιωτικές συμβάσεις με κάθε μέλος του προσωπικού και ως εκ τούτου oι μισθοί των καθηγητών καταβάλλονται απευθείας από την Αγγλική Σχολή. Τέλος, σημειώνεται ότι με το Πρόγραμμα Students First σε εξέλιξη, η Αγγλική Σχολή κάνει το επόμενο βήμα στο μέλλον της εκπαίδευσης και της πνευματικής φροντίδας, παραμένοντας επικεντρωμένη στους μαθητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα