Ο Τύπος στα κατεχόμενα για έκθεση ΓΓ ΟΗΕ

Η έκθεση των καλών του υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα της έρευνας για τις εκλογές ανάδειξης της νέας ηγεσίας του Κόμμα Εθνικής Ενότητας, η έναρξη της δίκης στην υπόθεση εναντίον της «Αφρίκα» σχετικά με την γελοιογραφία, η παρουσία κατασχετών στην εφημερίδα «Χαβαντίς» και αναχώρηση του «υπεξ» για Άγκυρα όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.



Η

εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο Ρεϊνάρ θα υπερασπιστεί την εφημερίδα μας» γράφει ότι σήμερα αρχίζει στο «επαρχιακό δικαστήριο» στην κατεχόμενη Λευκωσία η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον της εφημερίδας για τις γελοιογραφίες που δημοσίευσε κατά καιρούς. Ο συνήγορος υπεράσπισης είναι ο πρώην «δικαστής» της υπόθεσης, Τατσάν Ρεϊνάρ. Προβάλλει ακόμα δηλώσεις του «δημάρχου» κατεχόμενης Κερύνειας, Μεχμέτ Χαρματζί, σχετικά με πιθανή διάνοιξη οδοφραγμάτων στην Πύλη Αμμοχώστου και Πύλη Πάφου. Αναφέρεται ακόμα στην πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας δασκάλων σε πέντε δημοτικά στα κατεχόμενα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς αλλαγή νοοτροπίας», προβάλλει δηλώσεις του «υπουργού» εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εν όψει της μετάβασης Οζερσάι στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Αλλού γράφει ότι ο «αρχηγός» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα κατεχόμενα, Τεφίκ Αλγκάν, επισκέφτηκε χθες το μουσείο Φαζίλ Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αναφέρεται ακόμα στα εγκαίνια της έκθεσης της Τ/κ Φεριάλ Σουκράν στο μουσείο σύγχρονης τέχνης, στην παρουσία του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Κατάσχεση στον Τύπο» γράφει ότι ομάδα κατασχετών επισκέφτηκαν χθες την εφημερίδα μετά από καταδικαστική απόφαση «δικαστηρίου» σε υπόθεση εναντίον της εφημερίδας από την σύζυγο του Ασίλ Ναδίρ σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας που αφορούσε την περιουσία του συζύγου της. Αναφέρει ακόμα ότι ο «δήμαρχος» κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρματζί, είχε την περασμένη βδομάδα σειρά επαφών σχετικά με πιθανή διάνοιξη οδοφραγμάτων στην Πύλη Αμμοχώστου και Πύλη Πάφου. Αλλού γράφει ότι σε τροχαίο ατύχημα χθες στον Άγιο Επίκτητο τραυματίστηκαν συνολικά εφτά άτομα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Θα είναι μια αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία» αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας της εφημερίδας σχετικά με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 28,2% των ερωτηθέντων μελών του κόμματος είναι αναποφάσιστοι ενώ το 12% δεν απάντησαν. Γράφει ακόμα ότι η «αστυνομία» συνέλαβε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 16χρονο ανήλικο με την κατηγορία ότι οπλοφορούσε. Αναφέρει ακόμα ότι μεγάλη ποσότητα εισαγομένων πατατών από την Τουρκία παρά το γεγονός ότι υπήρχε πιστοποιητικό καταλληλόλητας εντούτοις αναλύσεις έδειξαν ότι φέρουν είδος μύκητα και απαγορεύτηκε η πώλησή τους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αξίζουν την λύση οι Κύπριοι» αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία επιδόθηκε χθες στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και στη οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται και στα αποτελέσματα των επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ. Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση οικογένειας στην κατεχόμενη Λάπηθο η οποία λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται το 7χρονο παιδί της. Αλλού γράφει ότι η «κυβέρνηση» προωθεί αυστηρά μέτρα αξιολόγησης των αιτήσεων για παραχώρηση «υπηκοότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα