Ο ΠτΔ εξήρε την προσήλωση των αποδήμων στην πατρώα γη

Την προσήλωση των αποδήμων προς την πατρώα γη, τη διαδρομή και το ήθος των αποδήμων εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση προς τιμήν των αποδήμων και την εκδήλωση απονομής μεταλλίων «Εξαίρετης Προσφοράς» σε προσωπικότητες της Κυπριακής Ομογένειας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε την βαθύτατη εκτίμηση της πολιτείας την οποία απολαμβάνουν στο σύνολο τους οι ομογενείς, καθώς τιμούν την εικόνα

της Κύπρου στο εξωτερικό.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός:

Είναι με πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που κάθε χρόνο τόσο εγώ όσο και η σύζυγος μου σας υποδεχόμαστε στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία προς τιμήν σας εκδήλωση εις αναγνώριση της διαχρονικής και πολυδιάστατης προσφοράς σας προς την ιδιαίτερη μας πατρίδα.

Θέλω να ελπίζω ότι θα έχω την τιμή να σας φιλοξενήσω και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε μαζί για να συνεχίσουμε κάτι ωραίο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Προεδρίας, το να καθιερώσουμε την απονομή μεταλλίων διακρίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποδήμους με μακρά και δημιουργική προσφορά. Έτσι συνεχίζοντας και φέτος έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε τρεις καταξιωμένους συμπατριώτες. Είναι καλά γνωστή η προσφορά των τριών σήμερα τιμωμένων.

Σε όλη τη δημιουργική πορεία της ζωής σας σε χώρες διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας, φέροντας ως τίτλο τιμής την καταγωγή σας και έχοντας σημείο αναφοράς την πατρίδα μας, κατορθώσατε να διατηρήσετε και να κρατήσετε ζωντανή τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας.

Παράλληλα, επιτύχατε να αναδειχθείτε στους σπουδαιότερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας.

Η γνήσια και άδολη φιλοπατρία σας ως καταδεικνύεται από τον χρόνο που αφιερώνετε αφειδώλευτα και ανιδιοτελώς για την προβολή των εθνικών θέσεων και δικαίων του λαού μας, συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού οργανωμένου δικτύου που λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που ζείτε και την Κύπρο μας.

Μέσα από τη δράση σας καταξιωθήκατε ως πρωτοπόροι του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας να αναδείξετε το κυπριακό πρόβλημα, να συγκινήσετε, να διεγείρετε, να προκαλέσετε προσωπικότητες στις χώρες που ζείτε έτσι ώστε να γίνει η προσπάθεια και ο αγώνας μας ακόμα πιο αποτελεσματικός, έστω και αν δεν έχουμε οδηγηθεί ακόμα προς το ποθητό τέρμα που δεν είναι άλλο από την επανένωση, την απελευθέρωση, την απαλλαγή της χώρας από κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. .

Κυρίως όμως, πετύχατε να μεταλαμπαδεύσετε, στον ίδιο και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, την αγάπη που τρέφετε για την Κύπρο μας και τις ισχυρές αξίες και αρχές του Ελληνισμού, στη νέα γενιά αποδήμων.

Πραγματικά ένιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση όταν διαπίστωσα πως φέτος ήταν η μαζικότερη παρουσία. 120 τόσοι νέοι της διασποράς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να νιώθουμε όσοι βρισκόμαστε στην έξοδο ότι υπάρχουν οι διάδοχες καταστάσεις, και εννοώ γενιές, που δεν έζησαν, δεν μεγάλωσαν, δεν βίωσαν τα της Κύπρου και όμως υπερασπίζονται εξίσου δυναμικά την υπόθεση της πατρίδας και φροντίζουν μέσα από τις δράσεις τους να διατηρούν τις παραδόσεις, τη θρησκεία, την παιδεία, τη γλώσσα μας. Υποχρέωση δική μας είναι να δούμε ως Πολιτεία πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουμε ώστε να μη χαθεί η γλώσσα που μας συνδέει, η ελληνική γλώσσα.

Είναι πράγματι ξεχωριστή συγκίνηση να παρακολουθεί κανείς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι νέοι απόδημοι, στους οποίους εναποθέτουμε και τις ελπίδες μας, για τη συνέχιση του μέχρι τώρα δικού σας σημαντικού έργου, αναφορικά με την πρόοδο της ομογένειας και κυρίως για την προβολή και την υπεράσπιση του κυπριακού ζητήματος.

Εκτιμώντας ιδιαίτερα και νιώθοντας ευγνώμονες για την πολυσήμαντη προσφορά τους στην υπηρεσία της πατρίδας και του κυπριακού λαού, στηρίχτηκε και η απόφαση μας για την επιβράβευση με το μετάλλιο της «Εξαίρετης Προσφοράς», ομογενών μας που διαπρέπουν στις χώρες που ζουν και εργάζονται.

Απόψε τιμούμε με το μετάλλιο αυτό τρεις συμπατριώτες μας και στο πρόσωπο τους βεβαίως όλη την ομογένεια.

Αναμφίβολα, η διεθνώς αναγνωρισμένη και διακεκριμένη προσφορά του Κύπρου Νικολαΐδη στον τομέα της ιατρικής, του Ανδρέα Μαυρομμάτη στον τομέα της εστίασης και της Άντριας Ζαφειράκου στον τομέα της εκπαίδευσης, τιμά την πατρίδα μας και αναβαθμίζει το κύρος της ομογένειας.

Κύπρο Νικολαΐδη, Ανδρέα Μαυρομμάτη, Άντρια Ζαφειράκου, η σημερινή τιμή στο πρόσωπο σας εκφράζει την περηφάνια, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού και εμένα προσωπικά, για τη σπουδαία παραδειγματική προσφορά σας, η οποία δεν περιορίζεται στα στενά όρια της χώρας που ζείτε αλλά αντανακλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, το ευρύτερο διεθνές κοινωνικό σύνολο.

Είμαι βέβαιος, ότι η αποψινή τιμή σε συνδυασμό με τις διεθνείς διακρίσεις των οποίων ήδη τύχατε θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για όλους σας και κυρίως για τους νεότερους, προκειμένου να αναπτύξετε ακόμη περισσότερες δράσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας στην οποία διαβιείτε, αλλά και προς όφελος της ανθρωπότητας.

Η προσήλωση προς την πατρώα γη, η διαδρομή, το ήθος, η βαθύτατη εκτίμηση της οποίας απολαμβάνετε στο σύνολο σας οι ομογενείς, τιμά την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τη νέα γενιά των αποδήμων μας.

Θέλω να εκφράσω για ακόμη μία φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για τη στήριξη που παρείχε η ομογένεια διαχρονικά στον τόπο μας με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, είτε μέσα από τους αγώνες που διεξάγετε στις χώρες που διαβιείτε είτε μέσα από τις δωρεές είτε μέσα από τη συμπαράσταση την ηθική, την υλική, την παντοιοτρόπως προσφορά σας στην πατρίδα, και να σας καλωσορίσω, ευχόμενοι του χρόνου να γίνει αυτή η τελετή, αυτή η γιορτή, αυτή η συγκέντρωση κάτω από άλλες για την πατρίδα μας συνθήκες.

Συγχαίρω και πάλι τους τρεις καταξιωμένους συμπατριώτες μας που τιμώνται απόψε με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» προς την πατρίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα