Σημαντικά σημεία στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρεί η Λευκωσία το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας στο κείμενο για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, περιλαμβάνει για πρώτη φορά το ψήφισμα 1179/1998.

Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών μιλώντας στο SigmaLive αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται ρητή αναφορά σε έννοιες πολύ σημαντικές για την εξέλιξη του Κυπριακού και την Κυπριακή Δημοκρατία όπως οι έννοιες «κυριαρχία», «ανεξαρτησία» και «εδαφική

ακεραιότητα».

Παράλληλα, επισημαίνεται η βαρύτητα των σημείων που κάνουν λόγο για «πολιτική ισότητα» και «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Λευκωσία αποτιμά θετικά την παράγραφο στην οποία γίνεται ρητή αναφορά για την ανάγκη συνεργασίας των πλευρών, και ιδιαιτέρως της τουρκοκυπριακής πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Εξάλλου, πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ επέδωσε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Σουηδίας - η οποία ασκεί την προεδρία του Σώματος για αυτό το μήνα - την επιστολή συγκατάθεσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας - ως φιλοξενούσας χώρας - για την ανανέωση της εντολή της Δύναμης.

Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τους όρους εντολής της Δύναμης, όπως καθορίζονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964 και επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα, ειδικότερα τα ψηφίσματα 1179 του 1998 και 1251 του 1999, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να αποκαταστήσουν το στάτους κβο στα Στροβίλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα