Ο Πρόεδρος, ποίο ρόλο παίζει;

Σε μία περίοδο κατά την οποία η διαφθορά προελαύνει και, σύμφωνα με έγκυρες εκθέσεις, η Κύπρος κατρακυλά σε έσχατες θέσεις, όσον αφορά το μέγεθος της διαφθοράς, οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης του Γενικού Εισαγγελέα και συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή αποτελεί απαράδεκτη, ύποπτη και εσκεμμένη ενέργεια, προκειμένου να αποκρυβούν σκάνδαλα και να μην τιμωρηθούν εμπλεκόμενοι.

Αυτός ο τόπος έχει μακρά και παρατεταμένη ιστορία καταλήστευσης των πολιτών, από πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς

και κατέχοντες δημόσια αξιώματα.

Συνεπώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, κι αφού έχει μεσολαβήσει μία βιβλική οικονομική καταστροφή, προέχει η ανάγκη να παρασχεθούν όλες οι εξουσίες στους ανεξάρτητους θεσμούς, ώστε να φέρουν εις πέρας το έργο τους, να φέρουν στο φως συντελούμενα σήμερα σκάνδαλα και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη όσους ευθύνονται.

Πρωτεργάτης σε αυτή την προσπάθεια όφειλε να ήταν το πολιτικό σύστημα. Πολύ περισσότερο επειδή εξ αυτού επήγαζαν όλες οι αυθαιρεσίες, οι διαπλοκές, η διαφθορά και η καταλήστευση των πολιτών.

Αντ' αυτού, όμως, παρατηρείται μία αντίστροφη κατάσταση. Το πολιτικό σύστημα ή μέρος του πολιτικού συστήματος τίθεται επικεφαλής ενός απαράδεκτου και συντονισμένου εγχειρήματος, να υπάρξει περιστολή αρμοδιοτήτων και υπονόμευση των προσπαθειών ανεξάρτητων θεσμών για πάταξη της διαφθοράς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας υπεσκάφθη και υπενομεύθη από ανώτατους άρχοντες και ο Γενικός Ελεγκτής αντιμετωπίζει σήμερα τη δαμόκλειο σπάθη της συρρίκνωσης των εξουσιών του. Υπουργοί, κόμματα και εμπλεκόμενοι σε έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, φανερή και υπόγεια, με στόχο να αμφισβητήσουν τις έρευνές του, να μειώσουν το κύρος του, να τον φιμώσουν και να τον υποχρεώσουν να τερματίσει έρευνες.

Μόνο όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους προβαίνουν σε τέτοιες επιλήψιμες προσπάθειες. Μόνο όσοι θέλουν να αποκρύψουν σκάνδαλα επιδιώκουν να θέσουν περιορισμούς στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μόνο όσοι θέλουν να προστατεύσουν ημετέρους εμπλέκονται σε πολέμους και συγκρούσεις με τον Γενικό Ελεγκτή.

Σήμερα, μέσα σε μία απόλυτη κομματοκρατία, η οποία έχει αιχμαλωτίσει το κράτος, την κοινωνία, τους πολίτες μέσα στα σιδερένια πλοκάμια της, μόνη ελπίδα για τον πολίτη είναι η λειτουργία, η αντικειμενικότητα και το αδέκαστο των ανεξάρτητων θεσμών. Αποτελούν το μοναδικό καταφύγιο και τη μοναδική ασπίδα του πολίτη, προκειμένου να προστατευθεί από τη ληστεία και την αδηφαγία των μεγαλοσχημόνων. Αυτό το καταφύγιο και αυτή την ασπίδα επιχειρεί το πολιτικό σύστημα να αφαιρέσει.

Εξού και η λυσσώδης επίθεση και η προσπάθεια κατακρεούργησης αρμοδιοτήτων των ανεξάρτητων αξιωματούχων. Εξού και η συντονισμένη, κάτω από εύηχους και «αθώους» τρόπους, επιχείρηση άλωσης στην ουσία των ανεξάρτητων θεσμών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ανώτατος άρχοντας και προστάτης του Συντάγματος, ας αναλάβει τον ρόλο του.

Εφόσον δεν συνδράμει το ανόσιο έργο και δεν επιθυμεί να φιμωθεί η δημοκρατία, να τρωθεί έτι περαιτέρω η διαφάνεια και να αφεθεί ελεύθερη η διαπλοκή και η διαφθορά να αλωνίζουν επί διακυβερνήσεώς του, οφείλει να παρέμβει και να επιβάλει στους βυσσοδομούντες να αφήσουν ήσυχους και ελεύθερους τους θεσμούς να επιτελέσουν το έργο τους.
Συνέχιση της ανοχής του, θα σημαίνει συνέργεια στον στραγγαλισμό των ανεξάρτητων θεσμών...

Keywords
Τυχαία Θέματα