Ο πρέσβης του Ισραήλ Σάμι Ρέβελ αποκλειστικά στο ΣΙΓΜΑ (vid)

Ο πρέσβης του Ισραήλ, Σάμι Ρέβελ, μίλησε αποκλειστικά στο ΣΙΓΜΑ, για τον East Med, την τριμερή της Τρίτης (8/5) στη Λευκωσία, την πραγματοποίηση πολυμερών συναντήσεων και την τουρκική προκλητικότητα.

«Φυσικά πρέπει να εξετάσουμε όλες τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές αυτού του έργου», δήλωσε για τον East Med ο πρέσβης του Ισραήλ.

Για να προσθέσει: «Είναι και πολύ σημαντικό για την οικονομία αλλά και

για τα στρατηγικά ζητήματα εάν θέλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον πρέπει να τακτοποιήσουμε αυτήν την περιοχή, τα αποθέματα φυσικού αερίου και τα ενεργειακά μας αποθέματα στην Ευρώπη, και γι’ αυτόν το λόγο οι τρεις υπουργοί ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ θα συμμετάσχουμε αύριο στη σύνοδο για να συζητήσουμε ακριβώς πώς να προωθήσουμε αυτό το φιλόδοξο έργο».

Σχολιάζοντας το εν λόγω ζήτημα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Θα προωθηθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός του αγωγού EastMED, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, ενώ θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών».

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η τριμερής σχέση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016 αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό γεωπολιτικής συνεργασίας. Ο πρέσβης του Ισραήλ αποκαλύπτει στο ΣΙΓΜΑ τι να περιμένουμε στην αυριανή συνάντηση των ηγετών.

«Αύριο πρόκειται να έχουμε για πρώτη φορά τους τρεις επικεφαλής των χημικών εταιρειών για να βελτιώσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις στις χώρες μας. Και επίσης, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι αύριο θα γίνει επανασύνδεση των ανθρώπων, θέλουμε να οικοδομήσουμε μια γέφυρα μεταξύ των λαών της περιοχής, των ανθρώπων που ζουν εδώ και των μελών της διασποράς. Να προσφέρουμε στους νέους ιδέες έμπνευσης για να δημιουργήσουμε/κτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Ρέβελ.

«Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν σε υπουργικό επίπεδο μια σειρά από αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα σε πολλούς τομείς όπως: ενέργεια, επικοινωνίες-δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και διαστημική τεχνολογία, περιβάλλον και γεωργία, υγεία, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ψηφιακή διπλωματία, εκπαίδευση και πολιτιστική κληρονομιά» ανέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα σε άλλα τη σύνοδο θα απασχολήσουν το Κυπριακό Ζήτημα και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρέσβης του Ισραήλ υπογράμμισε παράλληλα: «Έχουμε ήδη υπογράψει το 2010 τη συμφωνία περιορισμού μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα σύνορα μεταξύ μας και πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται αυτό, να σέβονται τη συμφωνία που έχουμε μεταξύ μας και όπως είπα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί το φυσικό της αέριο».

Την ίδια ώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για την πραγματοποίηση πολυμερών διασκέψεων.

«Ελπίζω ότι μαζί με άλλες παρόμοιες χώρες στην περιοχή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα φόρουμ στα οποία θα συνεργαστούμε μαζί για να προετοιμαστούμε για καλύτερη διαχείριση της πολιτικής κρίσης αν έχουμε, επίσης, να δημιουργήσουμε καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, να εργαστούμε σε θέματα ύδρευσης , θέματα υγείας έτσι ώστε να έχουμε ένα κοινό δίκτυο υγείας, θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνίας, σε όλους αυτούς τους τομείς», τόνισε ο κ. Ρέβελ.

Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάρχου θα συζητήσουν επίσης τις σχέσεις Ε.Ε.-Ισραήλ, τη Διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και την Ευρω-μεσογειακή συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα