Χανιά | Στοιχεία σοκ για το bullying από τον εφευρέτη – καθηγητή Γιώργο Παυλίδη

Τα υψηλότερα ποσοστά bullying καταγράφονται στην χώρα μας -αντίθετα με ότι έχει υποστηριχθεί κατά καιρούς- σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο εφευρέτης καθηγητής Γιώργος Παυλίδης, γνωστός για την ανάπτυξη της ομώνυμης μεθόδου για την δυσλεξία και τις διαταραχές λόγου. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αλληλοσεβασμός στην κοινωνία των παιδιών και εφήβων.

Ο κ. Παυλίδης καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του για το θέμα το απόγευμα της Δευτέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και

Αποκορώνου, καλεσμένος του Γραφείου Νεότητας, στο πλαίσιο δεκαήμερων εκδηλώσεων.

Το Bullying είναι βιασμός της αξιοπρέπειας

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, bullying συμβαίνει «όταν ένας δυνατός επιβάλλεται στον αδύνατο δια της βίας, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά είτε μέσω διαδικτύου». Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 90% αυτών που δέχεται το bullying στο διαδίκτυο, το δέχεται και στην ζωή ενώ τα θύματα ανήκουν κυρίως σε μειονότητες, είτε θρησκευτικές είτε με μαθησιακές δυσκολίες, είτε είναι ΑΜΕΑ ή μειονεκτούσες ομάδες, παχύσαρκοι, με γυαλιά με περίεργη μύτη κλπ.

Το Bullying διαφέρει από την κοινή βία γιατί υπάρχει κάποια διαφορά. «Δηλαδή δύο άτομα έχουν μία διαφορά και μαλώνουν. Στο Bullying δεν υπάρχει αιτία, υπάρχει μόνο αφορμή. Είναι επαναλαμβανόμενη βία και πάντα από δυνατό προς αδύναμο. Στην κοινή βία υπάρχουν αλληλοπειράγματα, όμως το bullying είναι πάντα μονόπλευρο».

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης «είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι κυρίως Θύματα, ενώ αυτοί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ιδίως οι παρορμητικοί είναι 2-3 φορές περισσότερο Θύτες και ως 10 φορές περισσότερο Θύματα bullying. Δηλαδή, και οι δύο ομάδες συμμετέχουν αναλογικά πολύ συχνότερα από τους άλλους στο bullying, διότι συνήθως είναι πιο υστερούσες από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, άρα πιο ευάλωτες».
Ο ίδιος τονίζει ότι: «μεταξύ άλλων, η σχέση μεταξύ bullying, Μαθησιακών Δυσκολιών-Δυσλεξίας και ΔΕΠΥ, θα παρουσιασθεί, με τα πρόσφατα διεθνή ερευνητικά δεδομένα, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη και αντικειμενική βιολογική πρόγνωση–διάγνωση των Μαθησιακών Δυσκολιών και της ΔΕΠΥ από την Προσχολική Ηλικία, για να βελτιώσουμε τη Συμπεριφορά, τον Αυτοέλεγχο, την Κοινωνικότητα και τη Σχολική Επίδοση, ώστε αυτά τα παιδιά μας να μην πέφτουν Θύματα Bullying και να αποφεύγονται τα διά βίου δευτερογενή ψυχοκοινωνικά προβλήματα (π.χ. χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολίες στις σχέσεις), που δημιουργούνται από την καθημερινή ταπεινωτική σχολική αποτυχία και από την αρνητική-επικριτική αντιμετώπιση στο σπίτι και στο σχολείο, λόγω άγνοιας».

Ποινές για καθηγητές και δασκάλους

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου:

«Πλέον είναι ποινικό αδίκημα όποιος έχει την ευθύνη για την φύλαξη των παιδιών και δεν επεμβαίνει και επισείει φυλάκιση έξι μήνες και πάνω».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει το bullying για όλη τη ζωή του ατόμου οδηγώντας σε καταθλίψεις ή και αυτοκτονίες.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα