Ο πραγματικός λόγος που το κόκκινο κρασί ευφραίνει καρδία

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο λόγος, για τον οποίο το κόκκινο κρασί κάνει καλό, δεν είναι αυτός που νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Οι φίλοι του κρασιού πραγματικά... γιόρτασαν την ημέρα, που οι γιατροί κατέληξαν επίσημα στο συμπέρασμά ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα... τον γιατρό τον κάνει πέρα... Οι έρευνες απέδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση κρασιού είναι υγιής για την καρδιά.

Ωστόσο, νέα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν ότι ο λόγος, που το κόκκινο κρασί κάνει καλό, δεν είναι αυτός που νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Οι

Γάλλοι επιδημιολόγοι διέδωσαν τον μύθο του «γαλλικού παράδοξου» στη δεκαετία του 1980, αναφερόμενοι σε ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι Γάλλοι φαίνεται πως είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παρά την υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπών, χοληστερόλης και κόκκινου κρασιού. Λίγο μετά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια εξήγηση.

Μια δημοφιλής θεωρία ήταν ότι η καρδιά παίρνει μια ώθηση από τη ρεσβερατρόλη, μια χημική ένωση που παράγουν τα φυτά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτή η χημική ουσία εμφανίζεται στα σταφύλια, τα μούρα και τα φιστίκια και, επομένως, στο κόκκινο κρασί.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η αντιοξειδωτική δράση αυτής της ένωσης μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από διάφορες μορφές της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η συμβολή της είναι ελάχιστη.

Μια πολλά υποσχόμενη θεωρία, δείχνει ότι τα οφέλη δεν προέρχονται από το ίδιο το κόκκινο κρασί, αλλά από το αλκοόλ γενικότερα.

Το μέρος του αλκοόλ που μας μεθάει είναι η αιθανόλη, ή πιο... επιστημονικά, η αιθυλική αλκοόλη. Η ποσότητα της αιθανόλης διαφέρει από ποτό σε ποτό, αλλά σε γενικές γραμμές, αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά όπως το ρούμι, βότκα, ουίσκι και τείνουν να έχουν την μεγαλύτερη - περίπου 40%. Στο κρασί είναι σημαντικά χαμηλότερη, 12% κατά μέσο όρο, και η μπύρα έχει την χαμηλότερη με μέσο όρο 5%.

Μελέτες δείχνουν ότι η αιθανόλη επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης, η οποία είναι παρούσα σε κάθε κύτταρο στο σώμα μας. Η χοληστερόλη προστατεύει τα κύτταρά μας, παράγει ορμόνες και βιταμίνες, και βοηθά στην πέψη των τροφίμων.

Αλλά μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρος αν συσσωρευτεί στο αίμα. Συνηθίσαμε να πιστεύουμε ότι η χοληστερόλη που παίρνουμε από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, όπως τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης που κυκλοφορεί μέσω του αίματος, αλλά οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν το αντίθετο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν το συκώτι λαμβάνει περισσότερη χοληστερόλη από το κανονικό, ατομικά της μόρια μπορεί τελικά να κολλήσουν μεταξύ τους και στα τοιχώματα των αρτηριών μας.

Αυτό καθιστά δύσκολο για την καρδιά να κυκλοφορήσει το αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβου. Όταν ο θρόμβος σπάσει, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή ανεύρυσμα. Είναι σημαντικό λοιπόν η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.

Πηγή - thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα