Ο Πούτιν λέει στον Σι ότι θέλει να ενισχύσει την στρατιωτική τους συνεργασία

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή ότι επιθυμεί να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία και χαιρέτισε τις προσπάθειες των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την δυτική επιρροή.

Πληγωμένος από άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις για την επίθεση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, ο Πούτιν θέλει να ενισχύσει τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Κίνα. Όμως, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία είναι ένα ευαίσθητο θέμα για το

Πεκίνο, το οποίο προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ουδέτερο, αλλά έχει προσφέρει διπλωματική υποστήριξη στην στρατηγική του σύμμαχο Ρωσία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Σε αυτούς τους ηγέτες δεν θα ευχθηθεί καλή χρονια ο Πούτιν

Οι δύο ηγέτες αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον «φίλο» καθώς και οι δύο εκδήλωσαν ενδιαφέρον για στενότερους δεσμούς. «Στοχεύουμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας», είπε ο Πούτιν στον Σι μέσω βιντεοσύνδεσης κατά την έναρξη των συνομιλιών, αποκαλώντας τον Κινέζο ηγέτη «αγαπημένο φίλο».

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Μόσχας και του Πεκίνου να αντιμετωπίσουν «πρωτοφανείς δυτικές πιέσεις και προκλήσεις». «Στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, αυξάνεται η σημασία της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης ως σταθεροποιητικού παράγοντα», είπε ο Πούτιν. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για τα αίτια, την πορεία και την λογική του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του παγκόσμιου γεωπολιτικού τοπίου», πρόσθεσε.

Καθώς η Δύση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο Πούτιν στράφηκε στις αγορές ενέργειας στην Ασία. «Η Ρωσία έχει γίνει ένας από τους ηγέτες όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι περιμένει τον Σι στη Μόσχα για κρατική επίσκεψη την ερχόμενη άνοιξη. Ο Σι, ο οποίος αποκάλεσε επίσης τον Πούτιν «φίλε μου», είπε ότι είναι ικανοποιημένος από τους αυξανόμενους δεσμούς των δύο χωρών.

«Υπό την κοινή μας ηγεσία, η συνολική εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας και η στρατηγική αλληλεπίδραση στη νέα εποχή δείχνει ωριμότητα και ανθεκτικότητα», είπε σε μεταφρασμένα σχόλια που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, να δώσουμε ο ένας στον άλλον ευκαιρίες ανάπτυξης, να γίνουμε παγκόσμιοι εταίροι προς όφελος των λαών των χωρών μας και προς το συμφέρον της σταθερότητας στον κόσμο», είπε ο Σι.

Επιπλέον, ο Κινέζος ηγέτης είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ο δρόμος προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία δεν θα είναι ομαλός και ότι η Κίνα θα συνεχίσει να τηρεί την «αντικειμενική και δίκαιη στάση» της στο θέμα. Ο Σι είπε ότι το Πεκίνο και η Μόσχα πρέπει να συντονιστούν και να συνεργαστούν στενά στις διεθνείς υποθέσεις και τόνισε την προθυμία της Ρωσίας να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ανέφερε ο κινεζικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV στην έκθεσή του σχετικά με τη συνομιλία των δύο ανδρών.

Ο Σι και ο Πούτιν έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια από μια κοινή δυσπιστία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, που τονίστηκε από μια δήλωση στις αρχές Φεβρουαρίου για μια στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια» που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλη την Δύση, μεταδίδει το Reuters.

Αλλά, αφού η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Κίνα τόνισε δημόσια ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβαλλόμενο μέρος στην σύγκρουση και τον Σεπτέμβριο, αφού ο ρωσικός στρατός αντιμετώπισε αρκετές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν αναγνώρισε δημόσια ότι ο Σι είχε "ερωτήματα και ανησυχίες" για τον πόλεμο.

Η περιγραφή της σινο-ρωσικής σχέσης ως «χωρίς όρια» έχει πέσει σε δυσμένεια στο Πεκίνο, τουλάχιστον δημοσίως, καθώς επιδιώκει να αποφύγει τις κυρώσεις από τη Δύση για την παροχή βοήθειας στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας. Ο Σι, ωστόσο, κατέστησε σαφή την Παρασκευή την ιδεολογική συγγένεια μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας όταν ήρθε να αντιταχθεί σε αυτό που αμφότεροι θεωρούν την ηγεμονική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Τα γεγονότα έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι ο περιορισμός και η καταστολή δεν είναι δημοφιλής και οι κυρώσεις και οι παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», είπε ο Σι στον Πούτιν. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ρωσία και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο που αντιτίθενται στον ηγεμονισμό και την πολιτική εξουσίας και να υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα και των δύο χωρών και την διεθνή δικαιοσύνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν,poutin