Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί, προειδοποίησε την Τετάρτη ο ΟΟΣΑ, με τις αδύναμες επιχειρηματικές επενδύσεις και τη βραδεία αύξηση του εμπορίου και των μισθών να δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή δυναμική είναι διατηρήσιμη.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση του για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,6%, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2018 κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 3,7%.

Η ανάπτυξη

το τρέχον έτος είναι "μεγαλύτερη από αυτή του 2016, αλλά χαμηλότερη από τα ιστορικά" δεδομένα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος συμβουλεύει τα βιομηχανικά κράτη σε σχέση με την οικονομική πολιτική τους.

"Η ανάκαμψη έχει καταστεί πιο συγχρονισμένη σε όλες τις χώρες", αναφέρει, σημειώνοντας ότι αυξάνονται τόσο οι επενδύσεις, όσο και η απασχόληση και το εμπόριο.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στη φετινή χρονιά κατά τρία δέκατα της μονάδας, στο 2,1%, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης του Καναδά αυξήθηκαν κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,2% και της Ιαπωνίας κατά 0,2, στο 1,6%.

"Ωστόσο, η ισχυρή και βιώσιμη μεσοπρόθεσμη παγκόσμια ανάπτυξη δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη", προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

"Η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων και του εμπορίου παραμένει ασθενέστερη από ό, τι χρειάζεται για τη διατήρηση υγιούς αύξησης της παραγωγικότητας. Η αύξηση των μισθών είναι απογοητευτική, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα", υπογραμμίζει.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι θα χρειαστούν βαθύτερες μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί ισχυρή μελλοντική ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική σε αρκετές χώρες, με παράλληλη παρακολούθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το τρέχον έτος στο 2,1%, όπως επίσης και για το επόμενο έτος, στο 2,4%.

Επίσης, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας, στο 1,6% το 2017 και στο 1,0% το επόμενο έτος.

Σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ αύξησε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας, στο 6,8%. Οι προοπτικές για το 2018 αυξήθηκαν επίσης στο 6,6%.

Εξάλλου, η πρόβλεψη του για την οικονομία της Ινδίας υποβαθμίστηκαν σημαντικά, με την ανάπτυξη για φέτος να εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ στο 6,7%, δηλαδή κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την πρόβλεψη του τον περασμένο Ιούνιο. Οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2018 επίσης μειώθηκαν, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 7,2%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα