Λιλλήκας: Ο ΠτΔ οδηγεί σε άγνοια Εθνικό Συμβούλιο και λαό

Η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει όλα τα έγγραφα των συνομιλιών στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι άνευ ουσίας, οδηγεί σε μια χαώδη κατάσταση και σε άγνοια του Εθνικού Συμβουλίου και του κυπριακού λαού για το τι συμβαίνει στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιοδείας του στη Λεμεσό, ο κ.Λιλλήκας είπε πως "η πρακτική του ΠτΔ, οδηγεί ουσιαστικά στην άγνοια των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για

το πραγματικό περιεχόμενο εγγράφων, αλλά οδηγεί και σε άγνοια τον ίδιο τον κυπριακό λαό, ο οποίος τελικά διερωτάται τι είδους έγγραφα κυκλοφορούν στις συνομιλίες, ποιοι κατέχουν και ποιοι όχι αυτά τα έγγραφα, ποιοι είναι οι προνομιούχοι που έχουν ειδική μεταχείριση και τελικά σε τι αποσκοπεί όλη η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να αποκρύψει τα έγγραφα από τα μέλη του Εθνικού αυτή Συμβουλίου, ενώ, την ώρα, ο ίδιος τα αποστέλλει σε επιλεγμένους δημοσιογράφους ή σε επιλεγμένους πολιτικούς του φίλους".

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τη θέση πως αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο εάν "με νομοθεσία δημιουργήσουμε κι εμείς επιτέλους ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως έχουν όλα τα σύγχρονα και σοβαρά κράτη, έτσι ώστε να μην εναπόκειται στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αν θα αξιοποιήσει ή πώς θα αξιοποιήσει ή αν θα αχρηστεύσει έναν θεσμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει και στην εθνική ενότητα, αλλά και σε μια συλλογικά διαμορφωμένη εθνική στρατηγική".

Την ίδια ώρα, υπέδειξε πως όταν ξεκίνησε αυτή η δημόσια συζήτηση, ούτε ο ίδιος δεν γνώριζε για ποιο έγγραφο γινόταν όλη αυτή η αντιπαράθεση, αφού, όπως είπε, "στην αρχή όλοι αναφέρονταν στο πλαίσιο Γκουτέρες, για να ανακαλύψουμε τελικά ότι υπήρχε και ένα άτυπο έγγραφο, το οποίο δόθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου".

Κληθείς να σχολιάσει πως κάποια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου λένε πως δεν γνώριζαν για το άτυπο έγγραφο και άλλα πως γνώριζαν, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως "η αλήθεια είναι κάπου στη μέση", αφού όπως εξήγησε, μπορεί να έγιναν αναφορές στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά από τη στιγμή που δεν δόθηκαν έγγραφα για να μελετηθούν από τα κόμματα, "είναι λογικό να υπάρχει αυτή η σύγχυση".

"Δεν σας κρύβω ότι από τη δική μας ενημέρωση, εγώ είχα αντιληφθεί τότε στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι αυτή δεν ήταν πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά πρόταση άλλων χωρών, η οποία σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούσε την απαίτηση της Τουρκίας για συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων σε έναν μηχανισμό που δεν θα είχε καμία εκτελεστική εξουσία, θα ήταν ένας μηχανισμός που δεν θα μπορούσε να επιβάλει την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας λύσης, απλά θα επέβλεπε χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις σε όποια χώρα θα παραβίαζε ή δεν θα εφάρμοζε τη συμφωνία", συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με το περιεχόμενο του άτυπου εγγράφου, "που, κατά την άποψη μου, δεν προσφέρει τίποτα", ο κ.Λιλλήκας εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του και για συνέχιση των συνομιλιών με μια νέα διάσκεψη, από το σημείο όπου διακόπηκαν.

"Αν συμβεί αυτό, θα θεωρηθούν ως κεκτημένο, όπως ήδη θεωρείται από κάποιους, οι προτάσεις/υποχωρήσεις που έκανε ο ΠτΔ στα ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας, της παραχώρησης του περιουσιακού δικαιώματος στους χρήστες, στις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων της Τουρκίας, στα πολλά μεγάλα και μικρά βέτο", είπε και εξέφρασε την άποψη πως θα επικεντρωθεί η πίεση στη δική μας την πλευρά για συμβιβασμό σε μια "τουρκική λύση" ή θα οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο, "που αυτή τη φορά όμως θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού".

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα