Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων σε Κύπρο και Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων σημειώνεται αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο, με την Τουρκία να δεσμεύει περιοχές για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στοχοποιώντας παράλληλα και το Καστελόριζο, μένοντας πιστή στην πάγια στρατηγική της για την υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 912/17 η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά για την 21η Σεπτεμβρίου, μεταξύ των νησιών

Λέσβου, Χίου και Ψαρών.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή από Πάφο μέχρι Αττάλεια

Την ίδια ώρα, με τη NAVTEX 913/17 δεσμεύει για την ίδια ημέρα μεγάλη περιοχή μεταξύ Ευβοίας, Χίου και Ψαρών, ενώ με τηνNAVTEX 909/17 δεσμεύει θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Ικαρίας και Χίου, για άσκηση με πραγματικά πυρά για σήμερα Τετάρτη.

Επιπλέον, η Τουρκία κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία της με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό πλοίο στην περιοχή του Κατσελόριζου, η υφαλοκρηπίδα της οποίας θεωρεί ότι της ανήκει κυριαρχικά.

Επιπρόσθετα, έντονη ήταν και η δραστηριότητα χθες στο FIR Λευκωσίας, με τις τουρκικές αρχές να ανακοινώνουν ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης και Αεροναυτικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας και της περιοχής ευθύνης της Κύπρου για Έρευνα και Διάσωση.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω προκλητικότητα ξέσπασε λίγες ώρες μετά το «ναι» του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να μεταβεί στην Άγκυρα στις 24 Οκτωβρίου για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα