Ο οδικός χάρτης επανεκκίνησης της οικονομίας: Αναλυτικά τα τέσσερα «κύματα»

Οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας με πληροφορίες και λεπτομέρειες για το ποιες επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν πρώτες, αλλά και ποιες θα ακολουθήσουν δίνει στη δημοσιότητα το Σίγμα.

Αρχικά, να σημειωθεί ότι ο οδικός χάρτης βασίζεται σε εισηγήσεις μελών της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες θα κατατεθούν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Συνεπώς, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την κυβέρνηση, η οποία προφανώς θα λάβει υπόψη και άλλες παραμέτρους, αλλά σίγουρα, όπως έχει αποδεικτεί εξάλλου, λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των

επιστημόνων, η οποία βασίζονται στην καμπύλη των κρουσμάτων.

Με βάση τις πληροφορίες, μέλη της επιστημονικής ομάδας θα εισηγηθούν, όπως η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων να επέλθει σε τέσσερα «κύματα», τα οποία θα έχουν μια χρονική διαφορά της τάξεως των 15 ημερών ανά κύμα.

Στις αρχές Μαϊου αναμένουμε μια χαλάρωση ή αλλιώς μια αύξηση στον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων. Και αυτό είναι σημαντικό διότι σήμερα ο κόσμος δικαιούται μόνο μια κατ΄εξαίρεση μετακίνηση.

Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, βλέπουμε, ότι η επιστημονική ομάδα θα εισηγηθεί να ανοίξουν πρώτα τα εργοτάξια, επειδή είναι ανοικτοί χώροι, καθώς και τα καταστήματα λιανικού (όπως ένδυσης, υπόδησης,ηλεκτρικά είδη, βιβλιοπωλεία κ.α.). Μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι για εμπορικά κέντρα, υπό προυποθέσεις φυσικά και με αυστηρά μέτρα προστασίας της υγείας.

Επίσης, θα επιτρέπονται οι προπονήσεις ατομικές και ομαδικές, αλλά μόνο σε ανοικτούς χώρους.

Μέσα Μαΐου θα έχουμε το δεύτερο κύμα επανεκκίνησης. Βάσει των εισηγήσεων, θα ανοίξουν κομμωτήρια - Κουρεία - Κέντρα Αισθητικής, καθώς και τα γυμναστήρια, και πάλι με προϋποθέσεις και μέτρα υγείας.

Αρχές Ιουνίου , βάσει των εισηγήσεων που θα κατατεθούν αύριο, ανοίγουν Εμπορικά Κέντρα -Ξενοδοχεία Εστιατόρια - Καφετερίες. Επίσης, επαναλειτουργούν Σινεμά  - Θέατρα - Κέντρα Διασκέδασης, Καζίνο - Λέσχες, αλλά και Χώροι Λατρείας, τους οποίους στερήθηκαν οι πιστοί την περίοδο του Πάσχα.

Να πούμε επίσης, ότι βάσει της πληροφόρησης, υπάρχει εισήγηση να επιτραπεί η πλήρης μετακίνηση εντός της χώρας, είτε στο δεύτερο κύμα, είτε στο τρίτο. Δηλαδή, είτε μέσα Μαΐου, είτε αρχές Ιουνίου.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που ανοίγουν τελευταίες, πρόκειται γι αυτές που κατά τους ειδικούς συγκεντρώνουν και τον περισσότερο κόσμο. Βάσει των εισηγήσεων τους,  τέλη Ιουνίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των σχολείων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ανοίξουν κιόλας, καθώς μπορεί το υπουργείο να μην τα ανοίξουν επειδή αμέσως μετά κλείνουν ξανά για καλοκαιρινές διακοπές.

  Επίσης, αρχές Ιουνίου ανοίγουν αεροδρόμια (με περιορισμούς πτήσεων), και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση σε άλλες χώρες. Επίσης θα επιτρέπονται εκδηλώσεις - Συναυλίες, Γάμοι, Βαφτίσια και Κηδείες.

Να σημειωθεί ότι αυτές είναι εισηγήσεις που έχουμε μάθει τις επιδημιολογικής ομάδας. θα κατατεθούν αύριο.

Θα συζητηθούν και τις οριστικές αποφάσεις θα της πάρει το υπουργικό, όχι στη συνεδρία της Πέμπτης, αλλά στη συνεδρία στις 29 Απριλίου.

 Διαβάστε επίσης:

Πάρτι γενεθλίων σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Λεμεσό (video)

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις

Κύπρος: Το "καλοκαίρι του κορωνοϊού" – Τι θα αλλάξει με οργανωμένες παραλίες

Κρίσιμο 10μερο, στη στροφή, η αρχή της σταδιακής άρσης – Τι ανοίγει πρώτο

Αλλαγές στα ειδικά επιδόματα: Νέος τρόπος υπολογισμού και κατώτατο όριο

Keywords
Τυχαία Θέματα