Ατασθαλίες σε τιμολόγια και παραγγελίες για πινακίδες στον Δ.Πάφου

Μεγάλη διαφορά στις διαστάσεις που ήταν κατασκευασμένη μια ταμπέλα με τις διαστάσεις που αναφέρονταν στο τιμολόγιο διαπίστωσε στο πλαίσιο ελέγχου του ο Κυριάκος Πύργος, μάρτυρας κατηγορίας, υπάλληλος του Δήμου Πάφου μετά την καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία.

Ο κ. Πύργος αναγνώρισε ενώπιον Δικαστηρίου τα τιμολόγια και διάφορα έγγραφα και αναφέρθηκε στο πρόβλημα το οποίο συνίστατο ότι ήταν διαφορετικά τα μεγέθη των ταμπελών που ήταν στα τιμολόγια σε σχέση με τις πινακίδες που τοποθετούνταν. Επίσης ήταν κατασκευασμένες με λαμαρίνα αντί με αλουμίνιο όπως προβλεπόταν από την συμφωνία.

Η

εκδίκαση της υπόθεσης των πινακίδων του Δήμου Πάφου συνεχίστηκε σήμερα Τετάρτη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο με την προσκόμιση νέου μάρτυρα κατηγορίας, του Κυριάκου Πύργου, και την εκ νέου αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Χριστάκη Κυπριανου, Επιστάτη Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Πάφου κατά την επίδικη περίοδο και τα τρία τελευταία χρόνια Επιστάτη στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρο της Δημοκρατίας, Ανδρέα Χατζηκύρου.

Οι καταθέσεις του μάρτυρα Κ. Πύργου κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, ωστόσο στην μια κατάθεση έφερνε ένσταση ο Δικηγόρος Σάββας Μάτσας, συνήγορος υπεράσπισης του Διευθυντή της εταιρείας πινακίδων ΕΤΝΑ, Χρίστου Ιωάννου, και της εταιρείας . Ο κ. Μάτσας εξήγησε πως η μία κατάθεση του μάρτυρα δεν χρησιμοποιήθηκε για την διατύπωση οποιαδήποτε κατηγορίας έναντι οποιουδήποτε κατηγορούμενου.Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την ένσταση του κ. Μάτσα και αποφάσισε όπως η μια εκ των δύο καταθέσεων του μάρτυρα να μην κατατεθεί στο Δικαστήριο.

Ο κ. Πύργος κατέθεσε πως εργάζεται ως Γραμματειακός Λειτουργός του Δ. Πάφου στον Δ. Πάφου από τις 19 Μαρτίου του 1990. Ως Βοηθός Γραμματειακός Λειτουργός υπάγεται στο Γραφείο του Εσωτερικού Ελεγκτή και στην Γραμματεία του Δήμου Πάφου. Όπως εξήγησε, για να προχωρήσει σε έλεγχο οποιουδήποτε τμήματος του Δημαρχείου ,λαμβάνει πάντα οδηγίες είτε από τον Δημοτικό Γραμματέα Θέμη Φιλιππίδη, είτε από τον Εσωτερικό Ελεγκτή, Ιωάννη Χατζηπαναγιώτου.

Σχετικά με την υπόθεση που καταγγέλθηκε στην Αστυνομία για ατασθαλίες που έγιναν από το Συνεργείο Οδοσήμανσης και Χώρων Στάθμευσης στην αγορά και προμήθεια υλικών, ο κ. Πύργος ανέφερε ότι του του ζητήθηκε από τον Εσωτερικό Ελεγκτή να βοηθήσει στην έρευνα μετά τον εντοπισμό τιμολογίων των εταιριών ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ που αφορούσαν την προμήθεια ταμπελών και τιμολογίων της εταιρείας Ιακωβίδης, που αφορούσαν την αγορά διαφόρων υλικών.

Εντοπίστηκαν, επίσης, τιμολόγια και διατακτικά των Κρατικών Αποθηκών για προμήθεια υλικών, όπως λαμαρίνες και σωλήνες διαφόρων μεγεθών.

Όπως είπε ο κ. Πύργος, βοήθησε τον Επιστάτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, Χριστάκη Κυπριανού, στον επιτόπιο έλεγχο των ταμπελών οδοσήμανσης και άλλων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή στεγάστρων στάσεων λεωφορείων και κερματοδεκτών εντός των δημοτικών ορίων Πάφου.

Πρόσθεσε ότι κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στις διαστάσεις που ήταν κατασκευασμένη μια ταμπέλα με τις διαστάσεις που αναφέρονταν στο τιμολόγιο που είχε χρεωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν κατασκευασμένη από άλλο υλικό από το οποίο ήταν χρεωμένη.

Ο κ. Πύργος δήλωσε ότι κατά τον έλεγχο στα στέγαστρα διαπιστώθηκε ότι ήταν κατασκευασμένα από άλλα υλικά από εκείνα που χρεώνονταν στα τιμολόγια, ενώ από έλεγχο που έκαναν για συγκεκριμένα τιμολόγια για προμήθεια ταμπελών στάσεων λεωφορείων διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες ταμπέλλες κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Ανέφερε, μάλιστα, πως μετά από κάθε έλεγχο ενημερώνονταν ο Εσωτερικός Ελεγκτής, Ιωάννης Χατζηπαναγιώτου.

Ο κ. Πύργος είπε ότι μετά την καταγγελία που έγινε, κάποιες φορές ήταν παρών και βοήθησε τον κ. Χριστάκη Κυπριανού, κατά τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε στην παρουσία της Αστυνομίας.

Αναγνώρισε, επίσης, και εντάλματα πληρωμών που έγιναν από τον προϊστάμενο ταμπελών και σημείωσε πως ο Δήμος Πάφου δικαιούτο να αγοράσει υλικά από τις κρατικές αποθήκες σε χαμηλότερη τιμή.

Επιπρόσθετα, μετά από υπόδειξη του κ. Χατζηκύρου, αναγνώρισε και σειρά τιμολογίων τα οποία είχαν εκδοθεί για την κατασκευή 93 πινακίδων σε στάσεις λεωφορείων από την εταιρεία κατασκευής πινακίδων ΕΤΝΑ αλλά και τιμολόγια από την κατασκευάστρια εταιρεία πινακίδων ΑΛΜΑ που αφορούσαν πινακίδες σήμανσης για ιδιοκτήτες σκύλων.

Ο μάρτυρας, ερωτηθείς από τον κ. Χατζηκύρου, λόγω της πείρας και ενασχόλησης του με το αντικείμενο, εάν δικαιολογείται η ποσότητα που παραγγέλθηκε για να καλύψει το παραλιακό μέτωπο, ο κ. Πύργος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η ποσότητα που παραγγέλθηκε ήταν πολύ μεγάλη για τις συγκεκριμένες ανάγκες.

Επίσης τέθηκε και θέμα εμπειρογνωμοσύνης του μάρτυρα.

Προηγουμένως, ο μάρτυρας κατηγορίας Χριστάκης Κυπριανού ανέφερε πως εργάστηκε ως Επιστάτης στο Τμήμα των Τεχνικών Υπηρεσιών από τις 3 Δεκεμβρίου του 2007. Ο κ. Χατζηκύρου υπέβαλε την ερώτηση τί είδους ταμπέλες ήταν αυτές που καταστρέφονταν σε αριθμό από δύο μέχρι πέντε ημερησίως, όπως είχε καταθέσει o κ. Κυπριανού, με τον μάρτυρα να απαντά πως ήταν διάφορων ειδών.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης, και ο δημοτικός υπάλληλος, Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν που είναι αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για συνέχιση της διαδικασίας στις 14 .3.2019, στις 09:00 το πρωί για σκοπούς αντεξέτασης του μάρτυρα, Κ.Πύργου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα