Ο Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης στην Αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι καθηγητές Andrzej Jajszczyk και Νεκτάριος Ταβερναράκης εκλέχθηκαν ως νέοι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council -ERC). Θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2021, μαζί με την τρέχουσα Αντιπρόεδρο Eveline Crone. Οι δύο επιλέχθηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC, θα είναι υπεύθυνοι για τις δραστηριότητες ERC στους τομείς των Επιστημών Φυσικής και Μηχανικής και των Επιστημών Ζωής αντίστοιχα.

Ο καθηγητής Andrzej Jajszczyk είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC από το 2017. Είναι Πρόεδρος του κλάδου της Κρακοβίας

της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και καθηγητής στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας AGH στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Ο Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC από το 2016. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας (ΙΤΕ) και Καθηγητής Βιολογίας Μοριακών Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηράκλειο, Ελλάδα.

Ο Καθηγητής Ταβερναράκης δήλωσε ότι αποτελεί «βαθιά τιμή που εξελέγην Αντιπρόεδρος του ERC για τον τομέα των Επιστημών Ζωής. Έχοντας παρακολουθήσει από πρώτο χέρι, ως επιχορηγούμενος, τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο του ERC στην ευρωπαϊκή επιστήμη, δεσμεύομαι ολόψυχα να συμβάλω στην αποστολή του σε αυτόν τον νέο ρόλο».

Σύμφωνα με τον ίδιο το ERC «δεν είναι απλώς μια ιστορία επιτυχίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Αποτελεί ένα ακτινοβόλο παράδειγμα για το πώς οι επενδύσεις στην έρευνα αιχμής μπορούν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη για την κοινωνία γενικότερα».

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με τους συναδέλφους μου στο Επιστημονικό Συμβούλιο, και στους τρεις τομείς, για να υπηρετήσω την επιστήμη, στηριζόμενοι στην κληρονομιά του ΕΣΕ για την ενίσχυση της εξαιρετικής έρευνας. Σήμερα, η υποστήριξη του ERC για έρευνα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αυτή η στρατηγική μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά απέναντι σε απρόβλεπτες απειλές και να αντιμετωπίσει διαφορετικές και σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε.

Πρόεδρος του ERC είναι επί του παρόντος ο καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon - και στο προεδρείο μετέχουν τρεις αντιπρόεδροι οι οποίοι είναι εξίσου αντιπρόεδροι του επιστημονικού συμβουλίου του ERC. Αντιπροσωπεύουν δε τους τρεις τομείς του ERC. Η σημερινή Αντιπρόεδρος καθηγήτρια Eveline Crone (Κοινωνικές Επιστήμες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) θα συνεχίσει την εντολή της. Ο Νεκτάριος Ταβερνάκης και ο Andrzej Jajszczyk θα αντικαταστήσουν τον καθηγητή Dame Janet Thornton (Life Sciences) και τον καθηγητή Fabio Zwirner (Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική), των οποίων η θητεία λήγει τον Δεκέμβριο του 2020.

Το επιστημονικό συμβούλιο του ERC απαρτίζεται από 22 διακεκριμένους επιστήμονες και μελετητές που εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα. Ο κύριος ρόλος τους είναι ο καθορισμός της στρατηγικής ERC και η επιλογή των αξιολογητών αξιολόγησης από ομοτίμους.

Σημειώνεται ότι ο  Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Μοριακή Γενετική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκπαιδεύτηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στους μοριακούς μηχανισμούς του νεκρωτικού κυτταρικού θανάτου και του νευροεκφυλισμού, στην αλληλεπίδραση μεταξύ κυτταρικού μεταβολισμού και γήρανσης, στους μηχανισμούς αισθητηριακής μεταγωγής και ολοκλήρωσης από το νευρικό σύστημα και ανάπτυξη νέων γενετικών εργαλείων για τη βιοϊατρική έρευνα.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), της Academia Europaea, της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών-Leopoldina, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας και Καθηγητής Βιολογίας Μοριακών Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης ο ιδρυτής και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Βιοπληροφορική του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, όπου είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης. Από το 2020, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT).

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα