Ο ισραηλινός στρατός αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιεί UAV Hermes-450 από το 2012

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη από το 2012 στις επιχειρήσεις τους στη Γάζα, στον νότιο Λίβανο και στη Συρία μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Hermes 450 ικανό να φέρει οπλισμό.

Αυτό ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με την επισήμανση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της στρατιωτικής λογοκρισίας δεν επέτρεπαν την διαρροή αυτής της επιχειρησιακής λεπτομέρειας έως τώρα. Όπως τονίσθηκε από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, της αποψινής ανακοίνωσης προηγήθηκε λεπτομερής διαβούλευση σε υψηλόβαθμο επιτελικό βαθμό.

Το drone,

τύπου Hermes-450, χρησιμοποιήθηκε στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα τον Μάιο του 2021, πλήττοντας κυρίως εκτοξευτές ρουκετών και αντιαρματικά συστήματα της Χαμάς.

Επίσης, το Hermes-450 χρησιμοποιήθηκε σε δυο «εγχειρητικές-εξατομικευμένες» επιχειρήσεις , όπως αναφέρθηκε από το γραφείο Τύπου του ισραηλινού στρατού.

Η πρώτη στις αρχές του 2012 στην εκτέλεση του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Άχμαντ Τζιάμπαρι, ο οποίος φερόταν να είχε δώσει την εντολή της απαγωγής του ισραηλινού οπλίτη Γκιλάντ Σιαλίτ, και η δεύτερη το 2015 στη Συρία, κατά την εκτέλεση του Τζιχάντ Μουγνίε, γιού του ισχυρού άνδρα του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγνίε.

Λιβανικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο drone χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του μήνα σε ισραηλινή επιχείρηση στην πόλη Κουνέιτρα της νότιας Συρίας, στους πρόποδες των Υψωμάτων του Γκολάν, όπου φέρεται να διατηρεί παρουσία η οργάνωση Χεζμπολάχ,  γεγονός ωστόσο, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή πλευρά. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα