Ο ΓΔ του ΥΠΕΞ στη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων συμμετείχε σήμερα στην έναρξη της Μεσογειακής Διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με θέμα τις `Μεγάλες Μετακινήσεις των Μεταναστών και Προσφύγων στη Μεσόγειο` που λαμβάνει χώρα στο Παλέρμο της Σικελίας στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι τη διάσκεψη φιλοξενεί η Ιταλία, ως η εισερχόμενη Προεδρία του Οργανισμού για το 2018. Της διάσκεψης προεδρεύει ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Angelino Alfano, ενώ σε αυτή συμμετέχουν Υπουργοί

και Υφυπουργοί των 57 Συμμετεχόντων Κρατών καθώς και των 6 Μεσογειακών Εταίρων του ΟΑΣΕ (Ισραήλ, Αλγερία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Τυνησία και Ιορδανία).

Ο κ. Ζήνων προέβη σε σχετική παρέμβαση στο εισαγωγικό μέρος της συνάντησης όπου υπογράμμισε την ευθύνη των κρατών του ΟΑΣΕ να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη στις χώρες που επιβαρύνονται το περισσότερο από την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση στην Μεσόγειο, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες της κρίσης αυτής.

Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της Κύπρου αναφορικά με την Συρία, όπου η Κύπρος παρέχει οικονομική βοήθεια στο Λίβανο και την Ιορδανία για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει μεταπτυχιακές υποτροφίες σε Σύριους πρόσφυγες που επιθυμούν να σπουδάσουν σε Κυπριακά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Περαιτέρω, ο κ. Ζήνων αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου με χώρες της περιοχής που σκοπεύουν μεταξύ άλλων στην συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης φυσικών και άλλων καταστροφών, καθώς και στην ανάπτυξη και στην οικονομική συνεργασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα