Ο «φωνακλάς» πρωταγωνιστής του Brexit και το προφίλ του (VID)

Οι εξελίξεις του Brexit, ομολογουμένως μονοπωλούν την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες. Αρκετοί γνώρισαν για πρώτη φορά την ιδιόμορφη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων αλλά και τον πρωταγωνιστή της, τον Τζον Μπέρκοου.

Ο Μπέρκοου είναι Πρόεδρος από το 2009 και είναι υποστηρικτής των «Remainers», δηλαδή εκείνων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. Aπό το 2009, όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου, ουδέποτε έκρυψε ότι ψήφισε κατά του Brexit. Αλλά δεν είναι μόνο

αυτός ο λόγος που δεν τον θέλουν οι ομοϊδεάτες του Συντηρητικοί. Τον κατηγορούν ότι είναι προκατειλημμένος κατά του κόμματός τους και ότι επιτρέπει να γίνονται ψηφοφορίες κατά παράβαση των κανονισμών που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Τερέζα Μέι.

Ως παιδί ήταν πεισματάρης και διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα. Ο Τζον Μπέρκοου είχε πέσει θύμα bullying στο σχολείο επειδή ήταν μικροκαμωμένος. Το ύψος του (1,68 μ.), ωστόσο, δεν φρέναρε την επαγγελματική του ανέλιξη. Στα νιάτα του συμμεριζόταν τις πεποιθήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας. Ο 55χρονος σήμερα Μπέρκοου είναι εγγονός Εβραίων μεταναστών. Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1997 και 12 χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος Εβραίος εκπρόσωπος της βρετανικής Βουλής. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Υπό την επιρροή της συζύγου του, της άτακτης Σάλι, ήρθε πιο κοντά στις θέσεις των Εργατικών.

Πολλές φορές εκνευρίζει παράφορα τους συντηρητικούς συναδέλφους του με το στομφώδες ύφος του, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν ότι αποφάσισε να μη φοράει την παραδοσιακή ενδυμασία και τα εμβλήματα του προέδρου της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της περούκας. «Η περούκα είναι ένα εμπόδιο ανάμεσα στο κοινοβούλιο και τον λαό», έχει δηλώσει ο ίδιος επανειλημμένως.

Ο πρόεδρος με το στομφώδες ύφος, που φωνάζει λες και βρίσκεται σε λαϊκή αγορά, έχει την αρμοδιότητα να κρίνει αν η κυβέρνηση του Λονδίνου μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εξετάσει εκ νέου το σχέδιο της πρωθυπουργού για το Brexit. O Mπέρκοου, αν και αρχικά αποφάσισε ότι οι Υπουργοί δεν επιτρέπεται να υποβάλουν την ίδια πρόταση ξανά, στη συνέχεια έδωσε το «πράσινο φως».

«Σε ολόκληρο το Νησί, κανείς δεν μπορεί να φωνάξει “οrder, οrder!” καλύτερα από τον Μπέρκοου», γράφει χαρακτηριστικά η ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant». Οι Βέλγοι τον θεωρούν «ανυπόφορο αλλά αναντικατάστατο».

«Ουρλιάζετε στην αίθουσα, ησυχάστε!». «Ηρεμήστε, κάντε γιόγκα, θα σας βοηθήσει». «Ηρεμήστε!». «Φερθείτε σαν ενήλικας και, αν δεν μπορείτε, αποχωρήστε από την αίθουσα!» είναι μερικά σχόλιά του.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Brexit,VID