Ο Φαλτσιανί αλλάζει τον ρουν των ερευνών

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούν οι αποκαλύψεις του δημιουργού της λίστας Λαγκάρντ
Οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να απαντήσουν αν γνώριζαν πως η κυπριακή λίστα Λαγκάρντ είναι ατελής και να αναφέρουν τις επόμενες ενέργειές τους. Άμεση διερεύνηση ζητούν πολιτικά κόμματα

Έντονους προβληματισμούς και σοβαρά ερωτήματα δημιουργούν τα όσα αποκάλυψε για την κυπριακή λίστα Λαγκάρντ ο Γαλλο-ιταλός τραπεζίτης Ερβέ Φαλτσιανί σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Σημερινή». Η σημαντικότερη αποκάλυψη του 43χρονου είναι ότι τα δεδομένα που βρίσκονται στα χέρια των κυπριακών Αρχών για

σκοπούς διερεύνησης περιπτώσεων φοροδιαφυγής είναι ελλιπή!

Αυτό ακούγεται για πρώτη φορά για την Κύπρο, και μάλιστα από τα χείλη του ανθρώπου που ετοίμασε τις λίστες Λαγκάρντ σε συνεργασία με τις γαλλικές Αρχές, για να δοθούν στη συνέχεια σε διάφορες κυβερνήσεις. Ο 43χρονος είχε κλέψει το αρχείο από την ελβετική τράπεζα HSBC, όπου εργαζόταν, το 2008. Ακολούθως, κατέφυγε στη Γαλλία για να αποφύγει τη δίωξη στην Ελβετία.

Προβληματισμοί και ερωτήματα
Το κύριο ερώτημα είναι αν οι κυπριακές Αρχές γνώριζαν πως έχουμε μόνο το 1/3 περίπου των ονομάτων που αφορούν την Κύπρο. Αν δεν είχαν αυτή την πληροφόρηση, τότε οι αρμόδιοι θα πρέπει να μας εξηγήσουν τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, τώρα που την έχουν.

Από την άλλη, αν είναι εις γνώσιν τους πως δεν έχουν όλα τα ονόματα πελατών που σχετίζονται με την Κύπρο, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν ενημέρωσαν την κοινή γνώμη.

«Έχετε μόνο το 1/3 των ονομάτων»
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ότι η κυπριακή λίστα, αντίγραφο της οποίας δόθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής για να αποφευχθεί τυχόν αλλοίωση ή αφαίρεση ονομάτων, αφορά 490 περιπτώσεις φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν δηλώσει διεύθυνση διαμονής στην Κύπρο.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως η λίστα Λαγκάρντ έχει ταυτοποιηθεί και έχει διαφανεί ότι αφορά 361 λογαριασμούς, με συνολικές καταθέσεις κατά το 2005-06 ύψους €827 εκ., εκ των οποίων σχεδόν 200 εκ. ανήκουν σε πρόσωπα που είτε δεν σχετίζονται με την Κύπρο είτε δεν είναι κάτοικοι Κύπρου. Πρόσθεσε ότι για τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι πρώτες φορολογίες θα επιβληθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Στη συνέντευξή του, όμως, ο Ερβέ Φαλτσιανί ανέφερε πως τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Τμήμα Φορολογίας αποτελούν μόνο την «πρώτη δέσμη διαθέσιμων πληροφοριών», αφήνοντας να νοηθεί πως αν δεν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες επεξηγεί, κάποιοι Κύπριοι φοροφυγάδες πιθανόν να παραμείνουν στο απυρόβλητο.

Ειδικότερα, ο Φαλτσιανί υποστήριξε ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν αποκτήσει μόνο τις πληροφορίες που προκύπτουν μέσα από το δίκτυο των τμημάτων Φορολογίας και πως μπορούν να αποκτηθούν πολύ περισσότερα στοιχεία από το δίκτυο των Νομικών Υπηρεσιών των διάφορων χωρών, που έχουν διερευνήσει ή διερευνούν την HSBC. «Τα 500 περίπου ονόματα για τα οποία αναφέρεσαι μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/3 των ονομάτων που σχετίζονται με την Κύπρο. Αυτός είναι ο μέσος όρος», αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ο 43χρονος.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί συμβούλεψε την κυπριακή Κυβέρνηση για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειές της για πλήρη διερεύνηση της πολύπλοκης και δύσκολης αυτής υπόθεσης. Επιπρόσθετα, ο πρώην τραπεζίτης διηγήθηκε με θάρρος την περιπέτειά του, από το χρονικό σημείο που έκλεψε το αρχείο της HSBC μέχρι σήμερα, που άθελά του έχει μετατραπεί σε έναν περιβόητο «τρομοκράτη» των τραπεζών και των φοροφυγάδων.

Άμεση διερεύνηση ζητεί η ΕΔΕΚ
Τα όσα αποκάλυψε στην «Κυριακάτικη Σημερινή» ο Ερβέ Φαλτσιανί προκάλεσαν χθες πολιτικές αντιδράσεις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕΚ, τονίζεται πως οι αναφορές Φαλτσιανί ότι η κυπριακή λίστα είναι ελλιπής, σε συνδυασμό με το γεγονός πως κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του, αυξάνει τις ανησυχίες του κόμματος για το κατά πόσον η Κυβέρνηση έχει την πραγματική βούληση να ελέγξει πλήρως και σε βάθος όλα τα στοιχεία.

Η ΕΔΕΚ ζητεί τα εξής:
· «Να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση των κυπριακών Αρχών με τον Ερβέ Φαλτσιανί, ώστε να παρθούν πρόσθετα στοιχεία και να ζητηθεί η συνδρομή άλλων ευρωπαϊκών Αρχών για την ανάκτηση όλων των στοιχείων που περιέχονται στις ύποπτες λίστες.

· »Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν εικονικοί λογαριασμοί με βάση τα πρόσθετα στοιχεία και να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά.

· »Να ελεγχθεί κατά πόσον τα εκατομμύρια που μετέφεραν εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στο εξωτερικό από την 1η μέχρι και την 15η Μαρτίου 2013 ήταν φορολογημένα και κατά πόσον η μεταφορά αφορούσε εμπορικές δραστηριότητες.\

· »Να ελεγχθεί κατά πόσον έγιναν μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για το κούρεμα καταθέσεων.

· Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα πολιτικών και πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος (π.χ. με φορολογικές απαλλαγές, παρεκκλίσεις κ.λπ.), οι οποίοι περιλαμβάνονται στην πρώτη δέσμη της λίστας Λαγκάρντ».
Το κόμμα καταλήγει στην ανακοίνωσή του πως ο κυπριακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει όλη την αλήθεια, ειδικά σε θέματα οικονομικής φύσεως.

«Να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί Φαλτσιανί»
Στη δική του ανακοίνωση το ΕΥΡΩΚΟ υπογραμμίζει ότι οι ισχυρισμοί Φαλτσιανί θα πρέπει να τύχουν εμπεριστατωμένης ανάλυσης από τις διωκτικές Αρχές. Το κόμμα καλεί τη Γενική Εισαγγελία να ακολουθήσει την πρακτική των ελληνικών διωκτικών Αρχών, που ζήτησαν και πήραν κατάθεση από τον 43χρονο στο Παρίσι. «Οι ισχυρισμοί του Ερβέ Φαλτσιανί, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα ‘‘Σημερινή’’ θα πρέπει να τύχουν εμπεριστατωμένης ανάλυσης από τις διωκτικές Αρχές. Ο Ερβέ Φαλτσιανί δηλώνει με βεβαιότητα ότι η λίστα Λαγκάρντ, που διερευνούν οι κυπριακές Αρχές, είναι ατελής και ότι τα ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/3 των ονομάτων που σχετίζονται με την Κύπρο».

Το ΕΥΡΩΚΟ σημειώνει ότι η επιμονή της Επιτροπής Θεσμών έχει υποχρεώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να προχωρήσουν και να ταυτοποιήσουν τους δικαιούχους των λογαριασμών για σκοπούς φοροδιαφυγής. «Η μαρτυρία Φαλτσιανί δημιουργεί άλλη διάσταση και νέα δεδομένα. Καλούμε τη Γενική Εισαγγελία να ακολουθήσει την πρακτική των ελληνικών διωκτικών Αρχών, που ζήτησαν και πήραν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί στο Παρίσι», αναφέρει, για να συμπληρώσει:

«Ο Φαλτσιανί έδωσε σημαντικές πληροφορίες στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές για τραπεζικές κινήσεις, λογαριασμούς και εταιρείες που δεν ήταν στην ελληνική λίστα Λαγκάρντ. Η μαρτυρία αυτή βοήθησε για να εντοπιστούν και νέες λίστες με Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες, πέραν από τη λίστα Λαγκάρντ. Αναμένουμε ότι και οι κυπριακές διωκτικές Αρχές θα αντιδράσουν κατά τον ίδιο τρόπο με άλλες χώρες και θα αξιοποιήσουν έναν πολύ σημαντικό ‘‘μάρτυρα κλειδί’’».
Σημειώνεται πως η «Σημερινή» προσπάθησε, επανειλημμένα, να επικοινωνήσει χθες με τον Υπουργό Οικονομικών για σχόλια, χωρίς αποτέλεσμα.

Το παρασκήνιο της συνέντευξης
Ο εντοπισμός του Ερβέ Φαλτσιανί από τη «Σ» ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο 43χρονος τραπεζίτης βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας των γαλλικών Αρχών και πριν από μερικές ημέρες δικαστήριο στην Ελβετία τον καταδίκασε, ερήμην, σε φυλάκιση πέντε χρόνων για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ενόσω είναι υπό προστασία, βοηθά διάφορες κυβερνήσεις να ανακτήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φοροδιαφυγή. Λόγω της επικίνδυνης αποστολής του, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει τα συμφέροντα πανίσχυρων προσώπων του παγκόσμιου στερεώματος, ο 43χρονος αποτελεί συχνά στόχο κατασκοπίας.

Έτσι, αλλάζει συνεχώς τα στοιχεία του και τους τρόπους επικοινωνίας, δυσκολεύοντας σε μεγάλο βαθμό τον εντοπισμό του, από οποιοδήποτε βρίσκεται εκτός του στενού του κύκλου.

Ίσως είναι και αυτός ο λόγος που κάναμε σχεδόν δύο μήνες για να τον βρούμε, με τον τρόπο που τον βρήκαμε. Χτυπήσαμε αρκετές πόρτες, χωρίς ανταπόκριση, ενώ χρειάστηκε να ανταλλάξουμε μέχρι και αποκρυπτογραφημένα μηνύματα, μέσω ειδικών προγραμμάτων, για να αποφύγουμε πιθανές προσπάθειες κατασκοπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα