Ο Έλληνας επιστήμονας που εργάζεται για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Έλληνας επιστήμονας και ερευνητής εργάζεται στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Φιλοξενούμενος στο Μεσημέρι και Κάτι ο Πολυχρόνης Πατάπης ο οποίος τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκεται στην Αμερική, μίλησε για τη ζωή του και την εμπειρία να εργάζεται για το διαστημικό τηλεσκόπιο.

«Πάντα που άρεσε η φυσική και ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω, οπότε στο τέλος του λυκείου ήταν η μόνιμη μου επιλογή και δήλωσα να σπουδάσω Φυσική. Στην αρχή πέρασα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αλλά πήρα μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο

της Ζυρίχης. Σπούδασα εκεί Φυσική και αφότου δούλεψα δύο χρόνια μπήκα στο πρόγραμμα του James Webb».

Συνέχισε λέγοντας, «Ανήκω σε μια ευρωπαϊκή ομάδα που σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Αμερικής κατασκευάσαμε το όργανο ΜΙRI, ένα από τα τέσσερα επιστημονικά όργανα και η ομάδα αποτελείται από διάφορα Ινστιτούτα στην Ευρώπη που ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή και την παράδοση στη NASA».

Εξήγησε ότι αυτό το τηλεσκόπιο είναι το επόμενο βήμα μετά το «χαμπλ» που μας ανοίγει το παράθυρο σε ένα νέο φάσμα του φωτός. «Το φως έχει διάφορα χρώματα και το James Webb μας ανοίγει το παράθυρο στα υπέρυθρα κύματα, στα χρώματα που έχουν να κάνουν με αντικείμενα στο διάστημα που είτε είναι πιο μακριά από εμάς είτε είναι πιο παγωμένα».

Συμπλήρωσε ότι κατά την άποψη του είναι ένα τεχνολογικό θαύμα και ότι αυτό δείχνει τι μπορεί να καταφέρει η ανθρωπότητα.

Κλείνοντας και ερωτηθείς αν μπορεί να βρεθεί ζωή είπε «Αν θα βρούμε ζωή είναι κάτι που μπορεί να τύχει αλλά πιστεύω είναι κάτι που θα γίνει τα επόμενα 20 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα