Ο Ε/κ μαθητής που πριν 29 χρόνια κατέβασε τη σημαία του Αττίλα και συνελήφθη

Η κίνηση του 16χρονου μαθητή να κατεβάσει την σημαία του Αττίλα από το Δημοτικό σχολείο της κατεχόμενης Λύσης αναμόχλευσε στην μνήμη παρόμοια περιστατικά που άφησαν το στίγμα τους στην σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 άγνωστοι υπέστειλαν την τουρκική σημαία στο δημοτικό σχολείo «Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν» στο Ριζοκάρπασο, στην κατεχόμενη Κύπρο, και κάλυψαν μάλιστα τότε την προτομή του Μουσταφά Κεμάλ στο προαύλιο του σχολίου.

Ο

Πέτρος Παπαλεοντίου, ο μαθητής – σύμβολο των οδοφραγμάτων, μίλησε τον Απρίλιο του 2018 αποκλειστικά στην Σημερινή και ξύπνησε τις μνήμες του ανένδοτου μαθητικού αγώνα της Άνοιξης του ’90. Ο Πέτρος Παπαλεοντίου εξιστόρησε τότε, μιλώντας αποκλειστικά στην Σημερινή, την κόλαση που έζησε στα μπουντρούμια της κατοχής. Την δεκαετία του ’90,  η μαθητιώσα νεολαία της Κύπρου ήταν καζάνι που σιγόβραζε. Κρατώντας ελληνικές σημαίες, χιλιάδες μαθητές διαδήλωναν, θέλοντας να στείλουν στα πέρατα της Γης το μήνυμα της αδικίας για την μοιρασμένη πατρίδα, αλλά και του πόθου για λευτεριά. Ανάμεσα σε αυτές τις δεκάδες μαθητών ήταν και ο Πέτρος Παπαλεοντίου, ο οποίος τον Μάρτιο του 1990 τόλμησε να ανεβεί στον προμαχώνα κοντά στην Πύλη Πάφου και να κατεβάσει την σημαία του Αττίλα.

Ως αποτέλεσμα τούτου συνελήφθη και οδηγήθηκε στα μπουντρούμια του Αττίλα για τρεις μήνες. Εκτός από αυτόν, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν άλλα τέσσερα πρόσωπα. Έκτοτε, κι όχι άδικα, μετατράπηκε στον μαθητή-σύμβολο των οδοφραγμάτων.

Εξάλλου, το SigmaLive επικοινώνησε με τον πατέρα του Σολωμού Σολωμού και ζήτησε ένα σχόλιο για την κίνηση του νεαρού μαθητή. Μην μπορώντας να ξεστομίσει και πολλά λόγια λόγω του βεβαρημένου ιστορικού υγείας, ο κ.Σπύρος Σολωμού είπε αρχικά ότι ενημερώθηκε για το συμβάν. Με αφορμή προφανώς τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την κίνηση αυτή του μαθητή, ο κ.Σολωμού διερωτήθηκε «τι έγκλημα έκανε…», ο μαθητής, εννοώντας φυσικά ότι τις επικρίσεις που δέχεται ο 16χρονος από το εσωτερικό μέτωπο.

Εικόνα αρχείου 

Keywords
Τυχαία Θέματα