Ο Αναστασιάδης απαντά για ηχογράφηση Τσαβούσογλου περί αναφοράς σε δύο κράτη

Συνέντευξη εφ’  όλης της ύλης έδωσε στον Άλφα Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατία Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με το Κυπριακό Έδωσε μάλιστα εξηγήσεις στον ισχυρισμό του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ύπαρξη ηχογράφησης της συζήτησης που είχαν οι δυο τους και την αναφορά σε δυο κράτη.  Απάντησε επίσης στο ΑΚΕΛ

για τις προτάσεις του στο Κυπριακό και το θέμα του φυσικού αερίου. 

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ηχογράφηση έχει και η Κυβέρνηση η οποία διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. «Όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς. Χαίρομαι να πω ότι εζητήθηκε και απέστειλε απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, η οποία συμπίπτει απολύτως με τη δική μας. Παρέλειψε ορισμένα που αφορούσαν τι θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Ε/κ, πως θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό κράτος αλλά το πιο σημαντικό είναι η επισήμανση από την αρχή της συνομιλίας μας όταν του επεσήμανα ότι τα δύο κράτη είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτά είτε από την διεθνή κοινότητα είτε από την ΕΕ. Και είναι και στο δικό του κείμενο το ίδιο, το οποίο κατέχουμε και στο δικό μας κείμενο.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές της Ε/κ περιλαμβάνοντας την επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά και της Μόρφου.

Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε πρόταση για την ολοκληρωμένη πρόταση ΑΚΕΛ σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και το θέμα του φυσικού αερίου.

«Να συμφωνήσω λέει ή να συμφωνήσουμε στον διαμοιρασμό ή την διαχείριση των υδρογονανθράκων. Να συμφωνήσουμε λέει αν όλα πάνε καλά και να δηλώσουμε ότι ο αγωγός θα περνά από την Τουρκία. Έχουμε υπογράψει μνημόνιο με το Ισραήλ και την Ελλάδα και απομένει και η Ιταλία, για τον EastMed. Συνεπώς αυτό που μου ζητούν είναι να αναιρέσω ως κράτος την υπογραφή μου αλλά το χειρότερο. Αν τα δώσω τούτα τι θα διαπραγματευτώ επιτέλους;»

Keywords
Τυχαία Θέματα