Ντόχερτι: Να ενώσουμε τα χέρια κατά της γυναικείας βίας

Ολοι θα πρέπει να ενώσουν τα χέρια για να σταματήσει η βία ενάντια στις γυναίκες, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι.

Σε δήλωσή της στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, η κ. Ντόχερτι είπε ότι με την ευκαιρία της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το τέλος των «16 Ημερών Ακτιβισμού κατά της Βίας λόγω Φύλου», όταν ακούμε για βία με βάση το φύλο, για πολλούς ανθρώπους, οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό είναι οι γυναίκες που συλλαμβάνουν οι Ισλαμιστές για να είναι σκλάβες

του σεξ για τους Γεζίτες και τους μαζικούς βιασμούς, μια πρακτική που συνεχίζεται σε εμπόλεμες περιοχές, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία και το Ιράκ.

Τόνισε ότι επικεντρώνοντας την προσοχή μόνο στις θηριωδίες που διαπράττονται κατά τη διάρκεια πολέμου από στρατούς, αντάρτες ή τρομοκρατικές ομάδες, εύκολα μπορεί να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό βίας κατά των γυναικών λαμβάνει χώρα γύρω μας κάθε μέρα, σημειώνοντας ότι το πρόσωπο που διαπράττει βία μπορεί κάλλιστα να είναι μέλος της οικογένειάς μας ή ένας καλός φίλος.

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα είπε ότι κανένας πολιτισμός ή κοινωνία δεν έχει ανοσία σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι «στις ΗΠΑ, κατά μέσο όρο δολοφονούνται τρεις γυναίκες την ημέρα από τους συντρόφους τους και κάθε εννέα δευτερόλεπτα μια γυναίκα γίνεται θύμα βίας ή επίθεσης".

Ήρθε η ώρα να σταματήσει η βία, είπε, τονίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τρία πράγματα, να προσφέρει συμπαράσταση και κατανόηση σε άτομο που ενδεχομένως να είναι θύμα βίας, να καλέσει την αστυνομία αν αντιληφθεί ότι υπάρχει υπόνοια για ενδοοικογενειακή βία ή να γίνει εθελοντής σε τοπικούς οργανισμούς (όπως SPAVO, KAYAD και MIGS) που κάνουν εξαιρετική δουλειά στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και ανισότητας των φύλων στην Κύπρο.

Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων, γυναικών, ανδρών και παιδιών, είναι καθήκον όλων είπε, και πρόσθεσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία σε ένδειξη συμπαράστασης για την εκστρατεία «16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Βίας λόγω Φύλου» φωταγωγείται με πορτοκαλί χρώμα, χρώμα που συνδέεται με την εξάλειψη του ταμπού να μιλά κάποιος δημόσια για τη βία λόγω φύλου.

“Πρέπει να ενώσουμε τα χέρια, ως Κύπριοι, ως Αμερικάνοι αλλά πιο σημαντικό, ως άνθρωποι και να πούμε ότι πρέπει να σταματήσει η βία”, κατέληξε η κ. Ντόχερτι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα