Νταβούτογλου: Συζήτησε το κυπριακό με τον Tusk

Για την ανάγκη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος συμφώνησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κ. Τουσκ.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι το υφιστάμενο στάτους κβο στην Κύπρο έχει κρατήσει για πάρα πολύ καιρό και επισημαίνει την ίδια στιγμή

ότι είναι σημαντικό όπως διασφαλιστεί ένα θετικό κλίμα έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη δήλωση του ο Ντόναλντ Τουσκ, επαναβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στις σχέσεις με την Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι το πλαίσιο αυτών των σχέσεων παραμένει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. «Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το άνοιγμα νέων κεφαλαίων εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις», σημείωσε.

Ο κ. Τουσκ επεσήμανε επίσης ότι υπό το φως των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η κοινή αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την προάσπιση θεμελιωδών αξιών συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας σκέψης, έκφρασης και λειτουργίας του Τύπου, ενισχύεται. «Μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη σε ό,τι αφορά τα σκίτσα της Charlie Ηebdo. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι στην ΕΕ διαφωνούν επίσης με τα όσα υποδηλώνουν (τα σκίτσα). Όμως θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα τους να το δηλώνουν αυτό. Για την Ευρώπη αυτό είναι ζήτημα που έχει να κάνει με τις θεμελιώδεις αξίες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημείωσε ακόμη ότι και πάλι υπό το φως των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι συμφώνησαν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό όπως ενισχυθεί ο διάλογος για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος αντιμετώπισης της απειλής του ΙΚ.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να ενισχύσουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και έκανε παράλληλα λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τον Ντόναλντ Τουσκ, συμφωνήθηκε επίσης ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας για την εξωτερική πολιτική, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να εκφράζει τέλος τη σθεναρή υποστήριξη της ΕΕ προς την κατεύθυνση μια ειρηνικής διευθέτησης του Κουρδικού.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα