Ν.Παπαδόπουλος: Να αποφύγουμε λάθη παρελθόντος σε οικονομία

Στην ημερίδα του S&D και του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων (ΙΝΕ) με θέμα: «Η Εταιρική Φορολογική Πολιτική της ΕΕ και η Κύπρος» απηύθυνε χαιρετισμό ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αυτούσια η ομιλία του κ.Παπαδόπουλου:

Καταρχήν, θέλω να συγχαρώ τους κύριους συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής,

• τον ευρωβουλευτή μας Κώστα Μαυρίδη
• και το Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων,
για την πρωτοβουλία τους να συνδιοργανώσουν μια τέτοια ημερίδα.

Σημειώνω ιδιαίτερα την δράση στα

κοινά, νέων και μάλιστα επιστημόνων, σε μια εποχή που, δυστυχώς, η απαξίωση και η αδιαφορία προς την πολιτική και τους πολιτικούς από τους νέους, αποτελεί ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.

Θέλω επίσης εκ των προτέρων να εκφράσω την ευαρέσκεια μου προς τους ομιλητές, οι οποίοι θα παραθέσουν ως εμπειρογνώμονες την δική τους σκοπιά με γνώμονα τον κοινό προβληματισμό στο θέμα της εταιρικής φορολογίας.

H εταιρική φορολογία πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον τελευταίο καιρό.

Το θέμα της σημερινής ημερίδας αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο, επειδή σημαντικό μερίδιο της οικονομίας μας στηρίζεται στην προσφορά υπηρεσιών προς εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως φορολογική τους βάση.

Αυτές οι υπηρεσίες, θεμελιώθηκαν εδώ και δεκαετίες και δημιούργησαν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου.

Ο συγκεκριμένος τομέας να εργοδοτεί χιλιάδες επαγγελματίες, άμεσα ή έμμεσα και φέρνει στην οικονομία σημαντικά έσοδα.

Κατ’ ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας μας.

Φυσικά, ο τομέας των υπηρεσιών μας δεν επικεντρώνεται μόνο στον ελκυστικό φορολογικό εταιρικό συντελεστή.

Το πραγματικό πλεονέκτημα της Κύπρου είναι οι υψηλού επιπέδου νομικές και λογιστικές υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης, η σταθερότητα του πολιτειακού συστήματος και η αξιοπιστία του νομικού και δικαστικού μας πλαισίου είναι σημαντικά κριτήρια για ξένους επενδυτές.

Όλα τα πιο πάνω καθιστούν την Κύπρο ελκυστική.

Στην επικείμενη συζήτηση, θα τεθούν το πολιτικό πλαίσιο στην ΕΕ και οι δυνατότητες διαμόρφωσης και προσαρμογής της πολιτικής μας έγκαιρα.

Ενδιαφέρουσα θεωρώ ότι θα είναι η σημερινή ανταλλαγή απόψεων, με την συμμετοχή των παρευρισκομένων, ανάμεσα τους πολλοί επαγγελματίες στον τομέα.

Πάντως, το ζητούμενο είναι μέσα από τέτοιους παραγωγικούς προβληματισμούς να διαμορφωθεί μια σοβαρή στρατηγική που θα συνδυάζει τις δυνατότητες μας ως οικονομία, μαζί με το εφικτό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τώρα είναι κατάλληλη ώρα για να ενεργήσουμε έγκαιρα διαμορφώνοντας την πολιτική της ΕΕ ώστε να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Είναι καλά να γνωρίζουμε, ποια είναι τα ενδεχόμενα «όπλα» αντίδρασης μας σε νομικό επίπεδο και οι πιθανές πολιτικές συμμαχίες που πρέπει να γίνουν για να περάσουμε κάποιες από τις δικές μας θέσεις στη συζήτηση.

Σίγουρα δεν είναι ανεκτό το καθεστώς των «φορολογικών παραδείσων» στην ΕΕ.

Από την άλλη οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι όλες οι χώρες το ίδιο και δεν μπορούν όλες οι χώρες να ανταγωνίζονται στους ίδιους τομείς.

Δεν μπορεί η Κύπρος να γίνει Γερμανία και να κατασκευάζει αυτοκίνητα, όπως και η Γερμανία δεν μπορεί να γνωρίζει το τι σημαίνει να κατέχει μία τρίτη χώρα το 30% του εδάφους της.

Όλες οι χώρες προσαρμόζονται στα δικά τους δεδομένα και αξιοποιούν τα δικά τους πλεονεκτήματα.

Η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία των κρατών μελών της ΕΕ είναι η δύναμη της.

Φίλες και φίλοι,

Οφείλουμε ως Κύπρος να λειτουργήσουμε προληπτικά και με σωφροσύνη στη διαμόρφωση του Οικονομικού μας Μοντέλου.

Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και κυρίως να λάβουμε υπόψη το πολιτικό σκηνικό σε ότι αφορά την φορολογική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο έτσι η Κύπρος θα μπορέσει να συνεχίσει να αποτελεί παραγωγικό και ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ.

Και πάλι συγχαρητήρια στους συν-διοργανωτές της εκδήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα