Στη Μόσχα ο Αρχιεπίσκοπος - Πρόσκληση Πατριάρχου Μόσχας

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ βρίσκεται από χθες στη Μόσχα για τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας ανασυστάσεως του Πατριαρχείου της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνοδικό Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρει πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέβη στη Ρωσία κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου.

Σε

ομιλία που εκφώνησε σήμερα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία πραγματοποιεί τις εργασίες της στην Αίθουσα Συνελεύσεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Σωτήρος Χριστού Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαιρέτισε τις εργασίες, λέγοντας ότι «όταν μία Εκκλησία διαβαίνει επί πολλούς αιώνες τα μονοπάτια της Ιστορίας, είναι φυσικό στα κατάστιχα της μνήμης της να συναντώνται πλήθος γεγονότων, ημερομηνίες θριάμβων, αλλά και οδύνης, περηφάνεια για επιτεύγματα και θρήνος για αστοχίες».

«Καθόλου παράξενο, λοιπόν, το ότι και στην Ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας παρουσιάστηκε το θλιβερό 1700», είπε.

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «η επιρροή της Εκκλησίας στον λαό προκαλεί πολλάκις την αντίθεση των κυβερνώντων και ως εκ τούτου προσπαθούν, έστω κι αν αυτοί είναι τέκνα της, να την αποδυναμώσουν», για να σημειώσει ότι «πολλοί από εμάς έχουμε τέτοια εμπειρία, ο καθένας στη δική του Εκκλησία».

«Δόξα τω Θεώ όμως. Για τη Ρωσική Εκκλησία οι δύσκολοι καιροί παρήλθαν και η ανάμνηση τους γίνεται ωφέλιμη για αποφυγή των λαθών του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα