Νουρής για επεισόδια Κοφίνου: «Δυστυχώς είναι θέμα κουλτούρας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα έκτροπα και επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής αλλά και τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής .

«Το κράτος επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για την υγεία των ανθρώπων αυτών που διαμένουν είτε στην Κοφίνου είτε στην Πουρνάρα διενεργούμε δειγματοληπτικούς ελέγχους συνεχώς. Έχουμε διαμορφώσει ειδικούς χώρους καραντίνας για να ελέγχουμε εκείνες

τις περιπτώσεις που ενδεχόμενα έχουν έρθει σε επαφή με θετικά περιστατικά και βεβαίως μεταφέρουμε στο κέντρο Eden Resort που παραμένουν όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό».

Διαβάστε επίσης: Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε η μεταφορά μεταναστών απ'την Κοφίνου-Τερσεφάνου

«Αυτό επιχειρήσαμε να κάνουμε και στην Κοφίνου με τα 16 άτομα για να προστατεύσουμε αυτό τον πληθυσμό. Οι άνθρωποι και νοσηλευτές προσπάθησαν να πείσουν τους 16 που είχαν διαγνωστεί θετικά να μεταφερθούν στο  Eden. Αντ’ αυτού μετά από πάρα πολλές συζητήσεις και αφού χρειάστηκε να κληθεί η  Αστυνομία, καταφέραμε να μετακινήσουμε τους 14. Οι δυο που παρέμειναν εκεί, αντί της οποιασδήποτε άλλης εξήγησης ανέσυραν μαχαίρια, οχυρώθηκαν σε περιστατικά, ο ένας απείλησε αστυνομικό που κυνήγησε και ευτυχώς μεσολάβησαν υπόλοιποι. Αυτά έχουν να κάνουν δυστυχώς με την κουλτούρα αυτών των ανθρώπων και δεν έχει άλλη εξήγηση».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες Σύρων και άλλων αράβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόκειται για άτομα Αφρικανικής καταγωγής που δημιούργησαν τα επισόδεια.

«Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που αντί διαλόγου, επιλέγουν μαχαίρια και τσεκούρια, ε δεν μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει. Ε δεν υπάρχει άλλη εξήγησης για αυτή την βίαιη αντίδραση», είπε.

Το Νοέμβριο, είπε ο κ. Υπουργός, υπάρχει αυξημένος αριθμός αφίξεων σε καθημερινή βάση και τις τελευταίες μέρες υπάρχουν συγκεκριμένες οδοί οι οποίοι έρχονται από την θάλασσα από την περιοχή της Μερσίνας.

«Κλείνοντας την μια δίοδο ανοίγει μετά μια άλλη και είμαστε συνειδητοποιημένοι στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή από το να περιορίσουμε αυτούς τους αριθμούς. Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος. Μας απασχολεί ότι αυτοί που καταφθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι οικογένειες. Είναι μονήρεις και αυτό προκαλεί μεγάλο προβληματισμό», είπε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην νέα μεταναστευτική που αναμένεται να υιοθετήσει η Ε.Ε και τις προτάσεις που κατέθεσε η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση.

«Διεκδικούμε ουσιαστικά 3 πράγματα. Α) Κεντρική διαπραγμάτευση της Ε.Ε με τι χώρες επιστροφών Β)Το θέμα της δίκαιης κατανομής  του αριθμού μεταναστών και τις εναλλακτικές επιλογές αλλά και βοήθειας Γ) Για εμάς κόκκινη γραμμή είναι το θέμα της Τουρκίας και της συμφωνίας με την Ε.Ε»

Τέλος, ο κ. Νουρής μίλησε για τις διεργασίες των καταστατικών των Σωματείων και ΜΚΟ  και τις επικείμενες ενέργειες διαγραφής όσων δεν κατέθεσαν  τα απαιτούμενα στοιχεία εγγραφής τους.  

Keywords
Τυχαία Θέματα