Νομική ανάλυση:Νέα περιοριστικά μέτρα,συνταγματικότητα και γκρίζες ζώνες

Στο Ράδιο Πρώτο και στην Πρώτη Εκπομπή μίλησε ο Πρόεδρος της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο δρ.Άρης Κωνσταντινίδης σε μια εκτενή νομική ανάλυση έθεσε το πλαίσιο των ζητημάτων που προκύπτουν ή και που αναδύονται από τα νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 06.00 της 31ης

Μαρτίου.

«Τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Επηρεάζονται ουσιωδώς συνταγματικά δικαιώματα. Μέχρι και σήμερα το πρωί είχαμε ένα περιορισμό στη ελευθερία μετακίνησης. Σχεδόν όλα τα ατομικά δικαιώματα επιδέχονται περιορισμών ακόμη και αν δεν επιβληθεί κατάσταση ανάγκης. Δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεν απειλείται η ακεραιότητα του κράτους. Αν συνέβαινε αυτό θα μπορούσε να είχε ανασταλεί το συγκεκριμένο δικαίωμα. Μέχρι χθες είχαμε έναν περιορισμό ο οποίος κι αυτός ήταν «μεγάλος». Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μέχρι χθες ήμασταν οριακά εντός του Συντάγματος», είπε εισαγωγικά.

Διαβάστε επίσης εδώ: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Υπήρχε σκέψη για κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο 

Συνεχίζοντας εξέφρασε τον φόβο ότι μέσα σ’ ένα μήνα φτάσαμε να χρησιμοποιήσουμε το «τελευταίο μας όπλο». Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο εξαντλήσαμε τα μέτρα που πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στα κράτη.

«Ο ΠΟΥ έχει πει ότι η καραντίνα έρχεται να ενισχύσει, όχι να υποκαταστήσει τη μάχη που πρέπει να δώσουν τα κράτη. Δεν μπορεί να είναι το μοναδικό όπλο», είπε ενώ παράλληλα έδωσε και παραδείγματα από τις εισηγήσεις του ΠΟΥ στα κράτη που είναι:

- Εκπαιδεύσεις προσωπικού
- Αυξήσεις τεστ
- Εγκαταστάσεις
- Ξεκάθαρο πλάνο για καραντίνα ύποπτων

«Όλα αυτά παράλληλα με μια καραντίνα. Οι πολίτες θα κάνουν το μερίδιό τους ενισχύοντας αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε. «Για την μειοψηφία που αψηφεί τα μέτρα, ποια ήταν η τιμωρία; Γιατί δεν έχουμε πιο αποτελεσματική τιμωρία;», διερωτήθηκε ο δρ.Κωνσταντινίδης.

Συνεχίζοντας είπε πως είναι πρόωρο να κάνουμε μια τελική κρίση περί συνταγματικότητας. «Η κρίση της Συνταγματικότητας θα γίνεται από τα Δικαστήρια.

Υπάρχει περίπτωση να κριθεί η συγκεκριμένη ατομική εφαρμογή. Η γενικότητα του συγκεκριμένου μέτρου είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για αντισυνταγματικές εφαρμογές», εξήγησε.

«Η απάντηση αν ξεπεράσαμε τα όρια σήμερα έχει δυο σκέλη. Δεν ξέρουμε για παράδειγμα κάποια τεχνικά ζητήματα», εξήγησε, εννοώντας τις εισηγήσεις που δίνουν στην Κυβέρνηση οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη αν τα μέτρα θα φανούν αποτελεσματικά. Αυτοί είναι οι παράγοντες για μια γενική κρίση περί της συνταγματικότητας ενός νόμου», συμπλήρωσε ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις αντισυνταγματικής εφαρμογής των νόμων.
Εξηγώντας το δυσανάλογο του νόμου ανέφερε ότι «θα πρέπει να είναι το πλέον πρόσφορο μέσο από τα διαθέσιμα το οποίο θα προκαλεί την μικρότερη επέμβαση στα δικαιώματα.

Να έχουμε ακολουθήσει δηλαδή μια αλληλουχία. Ένας τόσο υπέρμετρος περιορισμός θα πρέπει να είναι το τελευταίο όπλο», είπε ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ένας χρονικός ορίζοντας. «Τάχιστα η Κυβέρνηση θα πρέπει να πει ότι αυτό το μέτρο έχει ημερομηνία λήξης και κατά τη διάρκεια το μέτρο θα επανεξετάζεται». 

Πιο κάτω το βίντεο με το ηχητικό της εκπομπής όπου φιλοξενήθηκε  δρ.Κωνσταντινίδης. μπορείτε να το ακούσετε στο 44.16 ενώ στο 02.43 για το ίδιο θέμα μίλησε και ο νομικός Χρίστος Κληρίδης.

Φωτογραφία από Κάτια Χριστοδούλου, ΚΥΠΕ (Εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις παραμένουν κλειστά ως μέσο για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, Λευκωσία 30 Μαρτίου 2020)

Keywords
Τυχαία Θέματα