«Νίκη» Ντέιβις στην κόντρα με Μέι για την τελωνειακή πρόταση

Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει τη συνέχιση ισχύος κανόνων της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες επί της τελωνειακής σχέσης μετά από το Brexit.

Η πρόταση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα περιλαμβάνει τη ρητή επισήμανση ότι θα πρόκειται για μία «χρονικά περιορισμένη» δικλείδα ασφαλείας, με σκοπό να αποφευχθεί η ανάγκη για επιστροφή σε σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η αρχική παράλειψη του

όρου περί χρονικού περιορισμού από την πρόταση είχε προκαλέσει την οργή του Υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξέταζε ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης.

Τελικά η θέση του κ. Ντέιβις υιοθετήθηκε από την Πρωθυπουργό Μέι κατά τη διάρκεια «εποικοδομητικής» συζήτησης μεταξύ τους το πρωί.

Το έγγραφο της πρότασης αναφέρει ότι αυτό το προσωρινό καθεστώς, εφόσον χρειαστεί, θα ισχύσει με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2021 και θα διαρκέσει το αργότερο έως το τέλος του 2021.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ καλωσόρισε τη δημοσιοποίηση της βρετανικής πρότασης, αλλά σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν τρία σημεία πριν αποφανθούν: κατά πόσο συνιστά λειτουργική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων, κατά πόσο σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης και κατά πόσο συνιστά δικλείδα ασφαλείας «παντός καιρού».

Σημειώνεται ότι οι μέχρι τώρα δυο προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μια μελλοντική τελωνειακή σχέση με την ΕΕ έχουν απορριφθεί από τις Βρυξέλλες, κάτι που έχει εντείνεται την ανησυχία για τα μελλοντικά σύνορα στην Ιρλανδία.

Μέχρι σήμερα το Λονδίνο είχε αποδεχθεί πως αυτό το προσωρινό τελωνειακό καθεστώς θα ίσχυε μόνο για τη Β. Ιρλανδία, με πολλούς επικριτές να κάνουν λόγο για ντε φάκτο απόσχιση της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα