Κυπριανού: Πρώτιστος στόχος για το ΑΚΕΛ η λύση του Κυπριακού

Πρώτιστος και αμετάθετος στόχος για το ΑΚΕΛ είναι η λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού και κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να δείξει συνέπεια, αποφασιστικότητα και προσήλωση στον στρατηγικό αυτό στόχο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μίλησε απόψε στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ

για καταδίκη των μαύρων επετείων του Ιούλη του 1974.

Ανέφερε ότι η προδοσία του πραξικοπήματος ήταν «το άλλοθι» για την εισβολή της Τουρκίας, και πως μόνο έτσι θα μπορούσε να εισβάλει ο τουρκικός στρατός και να κατέχει μέχρι σήμερα πάνω από το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας μας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως το πρώτο που πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό όλων μας είναι ότι η Τουρκία ακολουθεί συνειδητή και συνεπή πολιτική από το 1974 μέχρι σήμερα, ενσωματώνοντας τα κατεχόμενα σε πολλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους.

Την ίδια στιγμή ανέφερε πως είναι αλήθεια ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα προβάλλει αντιστάσεις στο διχοτομικό πλαίσιο που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία, προσθέτοντας ωστόσο ότι κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το πόσο ακόμα μια μικρή κοινότητα θα μπορεί να αντιστέκεται σε μια μεγάλη δύναμη.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως αυτές οι πραγματικότητες πρέπει να αφυπνίσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και όλους μας στην ελληνοκυπριακή κοινότητα πριν να είναι τραγικά αργά, υποδεικνύοντας ότι όσο το Κυπριακό δεν επιλύεται, αυτές οι πραγματικότητες θα πληθαίνουν.

«Πρέπει πρώτα και κύρια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δείξει συνέπεια, αποφασιστικότητα και προσήλωση στον στρατηγικό μας στόχο. Πρέπει να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρο, όλο και πιο σαφές για όλους ότι έχουμε πολιτική βούληση και εργαζόμαστε για τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Και συνέχισε, λέγοντας πως «χρειάζεται να κατανοήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για λύση στο Κυπριακό ότι εμείς την θέλουμε και εργαζόμαστε γι’ αυτήν» και ότι «από την άλλη η Τουρκία επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων».

«Χρειάζεται ο Πρόεδρος αλλά και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου να συνειδητοποιήσουμε ότι πλέον δεν θα μας κρίνουν οι επόμενες εκλογές, αλλά οι επόμενες γενιές», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι όση πρόοδος επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε γιατί επανήλθαν σε αυτό οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αναπτύξεις είναι η λύση του Κυπριακού

Και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, η λύση του Κυπριακού είναι ο πρώτιστος και αμετάθετος μας στόχος. «Είναι ο μόνος τρόπος ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να ζήσουν δίχως να απειλείται η επιβίωση τους, στον τόπο που γεννήθηκαν. Είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου», είπε.

Σημείωσε ωστόσο πως αυτά δεν μπορεί να τα διασφαλίσει η όποια λύση, αλλά η λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λύση βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις.

«Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

«Τονίζουμε ξανά και ξανά αυτές τις αρχές, για να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τυχόν συμφωνία που δεν θα τις περιλαμβάνει δεν θα γίνει αποδεκτή από το ΑΚΕΛ», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ εργάζεται και παλεύει για τη μέρα εκείνη που η ιστορία αυτού του τόπου θα γυρίσει σελίδα, θα ξεκινήσει το καινούριο της κεφάλαιο, «το κεφάλαιο της ειρήνης και του μέλλοντος που θα γράψουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα