ΓΓ ΑΚΕΛ: Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για εξυγίανση του αθλητισμού

Η Κυβέρνηση εξήγγειλε και διακήρυξε πολλά σε θέματα εξυγίανσης και διαφάνειας στον αθλητισμό «αλλά δυστυχώς έκανε πολύ λιγότερα τα οποία αποδεικνύονται - και είναι – ανεπαρκή» δήλωσε  τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου» της ΚΕ του ΑΚΕΛ για το 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του

ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα στον χώρο του αθλητισμού ούτε και είμαστε μηδενιστές μιας και σε αρκετά αθλήματα οι πρωταθλητές μας έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα επιδόσεων, πετυχαίνοντας μεγάλες διεθνείς διακρίσεις και τιμώντας την Κύπρο μας».

Πρόσθεσε ότι «ο κυπριακός αθλητισμός διαθέτει ταλέντο που μπορεί να αναδειχθεί με σωστό προγραμματισμό και καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται από το κράτος, καθώς και με τον καθορισμό κριτηρίων που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες των αθλητών, ώστε να μη μένει κανένας πίσω».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «επιβάλλεται περισσότερη και πιο ουσιαστική επένδυση από μέρους της πολιτείας για ανάπτυξη των υποδομών και για στήριξη των αθλητών μας, οι οποίοι έχουν προοπτική για διακρίσεις», εκφράζοντας τη στήριξη του κόμματος και προς τον μαζικό αθλητισμό.

Στην ομιλία του ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό, έχει τρωθεί εξαιτίας της εμπορευματοποίησης και της υπαγωγής του σε μεγάλο βαθμό στη λογική του κέρδους, ενώ φαινόμενα όπως η διαπλοκή, η διαφθορά, ο νεποτισμός, τα στημένα παιγνίδια και ο παράνομος τζόγος, το ντόπινγκ, η βία εκτροχιάζουν τον αθλητισμό από τον κοινωνικό του ρόλο και αμβλύνουν τη σημασία του».

«Ολα αυτά επιβάλλουν συνεχή αγώνα για εξυγίανση», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «είναι για όλους αυτούς τους λόγους που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν σοβαρές δομικές αλλαγές σε ολόκληρο το οικοδόμημα του αθλητισμού της χώρας μας».

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Στεφάνου, «θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια για εξυγίανση του κυπριακού αθλητισμού, τη θεσμοθέτηση αρχών και προπαντός την εφαρμογή τους, προωθεί και υπογραμμίζει την ανάγκη για ενιαία αθλητική νομοθεσία σε όλο το φάσμα του αθλητισμού».

Εισηγείται την θέσπιση «αθλητικής νομοθεσίας που θα συνδέεται με την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και η οποία θα δίνει εργαλεία για έλεγχο και την πάταξη της κακοδιαχείρισης σε κάποιες των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες επικαλούμενες το αυτοδιοίκητό τους δεν αποδέχονται έλεγχο και δεν υιοθετούν σημαντικές πτυχές του κώδικα σωστής επαρκής διακυβέρνησης».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η έλλειψη λογοδοσίας σχεδόν πάντα οδηγεί στην ασυδοσία, τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία ενώ το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών προϋποθέτει την εφαρμογή κώδικα σωστής διακυβέρνησης και ασφαλώς δεν σημαίνει αυθαιρεσία και αδιαφάνεια». 

 Πρόσθεσε ότι «το ΑΚΕΛ, εδώ και καιρό, έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένες θέσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα και ειδικά στο θέμα της νέας αθλητικής νομοθεσίας» και σε αυτό το πλαίσιο «πάντοτε είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εισήγησης για το τελικό ζητούμενο που είναι η εξυγίανση του αθλητισμού».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε «αυτά τα ζητήματα όμως είναι πρωτίστως της εκτελεστικής εξουσίας, της κυβέρνησης, η οποία έχει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες να δράσει».

Κλείνοντας συνεχάρη τα τιμώμενα πρόσωπα, Λουκά Καλογήρου και Νίκο Γιατρού, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για δύο παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη δυο πολύ σημαντικών πτυχών του αθλητικού γίγνεσθαι του τόπου, ο Λουκάς Καλογήρου στο στίβο, και ιδιαίτερα στο δέκαθλο,  και ο Νίκος Γιατρού στο γυναικείο και αγροτικό ποδόσφαιρο».

Σε άλλη του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ αναλύει το σκεπτικό της απόφασης για την απονομή του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς 2021 στους Λουκά Καλογήρου και Νίκο Γιατρού

Για τον Λουκά Καλογήρου σημειώνεται ότι «με την σχεδόν 60χρονη μεστή πορεία και προσφορά του τίμησε τον εαυτό του και άφησε μια τεράστια κληρονομιά στο αθλητικό γίγνεσθαι και ευρύτερα στην εκπαίδευση και την κοινωνία του τόπου μας και υπήρξε ένας αληθινός πρεσβευτής αξιών, τίμιου παιχνιδιού και ήθους.

Ο Νίκος Γιατρού, σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, «μέσα από την 60χρονη και πλέον άδολη προσφορά του, υπήρξε ένας πρωτοπόρος είλωτας του αθλητισμού ενώ αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη αφειδώλευτης και πολύχρονης εθελοντικής προσφοράς, που είναι το σήμα κατατεθέν της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Να δίνει, χωρίς να ζητά…».

Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για στήριξη έρευνας και τεχνολογίας, είπε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για στήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος μαζί με αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ερευνητικό Κέντρο «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Χρειάζεται από μέρους της πολιτείας και ειδικά της κυβέρνησης να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση και η αξιοποίηση της από το εξωτερικό και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται επίσης, η κυβέρνηση να δημιουργεί συνθήκες ισότιμης πρόσβασης χρηματοδότησης στο επιστημονικό έργο στην έρευνα και  την καινοτομία», επισήμανε.

Η έρευνα, η καινοτομία, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, χρειάζεται και όραμα χρειάζεται και καλό σχεδιασμό. «Η δραστηριότητα που αναπτύσσει το «ΚΟΙΟΣ» και η αναγνώριση που έχει διεθνώς με τα βραβεία που πήρε, δείχνει ότι η Κύπρος έχει προοπτική σε αυτό τον τομέα. Θα πρέπει αυτή την προοπτική να την καλλιεργήσουμε», σημείωσε.

Πρέπει να πω, συνέχισε, ότι έχουμε εντυπωσιαστεί από την επιστημονική δουλειά, που γίνεται σε πολύ σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας αλλά και της κυπριακής κοινωνίας.

«Η έρευνα και η τεχνολογία είναι φανερό ότι ανοίγουν ορίζοντες και δημιουργούν προοπτικές για κάθε χώρα. Την ίδια ώρα, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν απαραίτητο πυλώνα μιας βιώσιμης και μιας σύγχρονης εύρωστης οικονομίας.

Η καινοτομία και η έρευνα προωθούν τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και αξιοποιούν την επιστημοσύνη. Η Κύπρος διαθέτει πολλούς και καλούς επιστήμονες τους οποίους θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για να δημιουργούμε να χτίζουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας», πρόσθεσε.

Το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το π;vς μπορεί όλα αυτά να λειτουργήσουν.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως το ΑΚΕΛ, αξιολογώντας πολύ ψηλά τα ζητήματα της έρευνας, της καινοτομίας και της αριστείας έχει δημιουργήσει συγκεκριμένο Τομέα, της «Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής».

Ο στόχος μας, επισήμανε, είναι μέσα και έξω από τη Βουλή να λειτουργούμε προς την κατεύθυνση δημιουργίας του απαραίτητου πλαισίου, έτσι ώστε η Κύπρος σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό τομέα να μπορέσει να επενδύει, να αναπτύσσει αυτούς τους τομείς και τελικά η Κύπρος να επωφελείται από την προσπάθεια που γίνεται.

«Εκφράσαμε τα συγχαρητήριά μας στους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας στο Επιστημονικό Κέντρο «ΚΟΙΟΣ». Το ΑΚΕΛ θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε και εμείς έτσι ώστε να χτίζουμε την Κύπρο του αύριο σ’ ένα πολύ δύσκολο κόσμο». συμπλήρωσε.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γενικός Συντονιστής των Τομέων Πολιτικής, Νεοκλής Συλικιώτης, ο Επικεφαλής του Τομέα Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Άγγελος Κασσιανός, το μέλος της ΕΕ ΑΚΕΛ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και ο Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ Αντρέας Σόλωνος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα