ΕΜΑ: Εγκρίθηκε φάρμακο για ασθενείς με σοβαρή Covid-19

Επέκταση ένδειξης ώστε να χορηγείται και σε ασθενείς με σοβαρή και σε προχωρημένο στάδιο λοίμωξη Covid-19 έδωσε o EMA, στη δραστική ουσία τοσιλιζουμάμπη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το φάρμακο μπορεί να χορηγείται σε ενήλικους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι λαμβάνουν συστηματική θεραπεία με κορτικοστεροειδή και χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό.

 

Ο ΕΜΑ αναφέρει πως το φάρμακο διατίθεται ήδη στην αγορά από τη Roche, είναι

ήδη εγκεκριμένο στην ΕΕ για τη θεραπεία των φλεγμονωδών καταστάσεων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της συστηματικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, της νεανικής ιδιοπαθούς πολυαρθρίτιδας, της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας και του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκίνης (CRS).

Όπως σημειώνεται, αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από μια  μελέτη στην οποία συμμετείχαν 4.116 νοσηλευόμενοι ενήλικες με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, που χρειάζονταν οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό και είχαν υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα (κάτι που υποδηλώνει φλεγμονή).

Η μελέτη έδειξε ότι η αντιμετώπιση του ασθενούς με τοσιλιζουμάμπη, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία.

Συνολικά, το 31% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τοσιλιζουμάμπη συν τυπική θεραπεία (621 από τους 2.022), έχασε τη ζωή τους εντός 28 ημερών από την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 35% των ασθενών που έλαβαν μόνο την τυπική θεραπεία (729 από τους 2.094 ασθενείς).

Επιπλέον, το 57% των ασθενών (1.150 από τους 2.022) που έλαβαν τοσιλιζουμάμπη, έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός 28 ημερών, σε σύγκριση με το 50% των ασθενών (1.044 από τους 2.094) που έλαβαν μόνο την τυπική θεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα