Νέος γύρος επαφών Λουτ μετά την εμπλοκή

Αποφασισμένη να πετύχει τη συνομολόγηση ενός κειμένου επί των «Όρων Αναφοράς» είναι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα συνεχίσει για πέμπτη ημέρα τις εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη.

Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι καθοριστική για την εξέλιξη των προσπαθειών.

Στις 9.30 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή της με τον Μουσταφά Ακιντζί και στις 11.30 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εμπόδια, που πιθανόν να τινάξουν οριστικά

στον αέρα την προσπάθειά της φέρεται να βάζει παρασκηνιακά η Τουρκία, καθοδηγώντας, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα επιχειρείται προσπάθεια να ενταχθούν στο λεκτικό αναφορές, που διαφοροποιούν τα δεδομένα. 

Συγκεκριμένα η Άγκυρα επιχειρεί να εντάξει στο κείμενο σημεία τα οποία, τουλάχιστον σύμφωνα με την αρχική συνεννόηση, δεν θα συμπεριλαμβάνονταν. 

Θέλει να υπάρχει στο κείμενο ρητή αναφορά στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, εξέλιξη, που προέκυψε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Μουσταφά Ακιντζί με την Άγκυρα, προκειμένου να ενημερώσει την τουρκική κυβέρνηση για τις διαβουλεύσεις.

Η τακτική της Τουρκίας ανατρέπει το κλείδωμα του τελικού κειμένου, στο οποίο φαινόταν να συμφωνούν οι δύο πλευρές, και στο οποίο θα υπήρχαν αναφορές στο Ανακοινωθέν του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ ΟΗΕ της 30ής Ιουνίου και τις Συγκλίσεις. 

Ανώτατη κυβερνητική πηγή περιορίστηκε να σχολιάσει ότι βρισκόμαστε ενώπιον «μικρής εμπλοκής», η οποία έχει απομακρύνει την αρχική αισιοδοξία.

Πηγές της ε/κ πλευράς συνέστηναν υπομονή λέγοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για κατάληξη σε ένα κείμενο, που δεν θα έχει επικίνδυνα σημεία.

Προδρόμου: Χρειάζεται υπομονή…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με καλή διάθεση, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα, περιορίστηκε να ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (5/9) στο κρατικό ραδιόφωνο, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την εμπλοκή, που έχει προκύψει από τ/κ πλευράς.

Χρειάζεται υπομονή. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα πρέπει και οι δύο πλευρές να έρθουν σε μια συμφωνία. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά και τόσο περίπλοκο, όσο κάποιες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν ούτε σήμερα οι επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ.

Είναι μία δύσκολη διαδικασία, είπε, έχουμε απέναντί μας γεγονότα και τη στρατηγική της άλλης πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα