Συντριπτική ήττα Τζόνσον στη Βουλή: Έχασε το no deal και τις πρόωρες εκλογές

Τη δεύτερη κατά σειρά ήττα σε μια μέρα υπέστη ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά την αποτυχία να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη για την πρότασης που υπέβαλε για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία.

Προϋπόθεση για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου ήταν η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των βουλευτών. Το αρνητικό αποτέλεσμα πάντως δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού Εργατικοί είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσουν σε εκλογές πριν εγκριθεί ο νόμος κατά του no deal.

Υπενθυμίζεται

ότι προηγουμένως, με ψήφους 327 έναντι 299 η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο κατά του no deal στο Brexit που προώθησε η αντιπολίτευση.

Η νέα ήττα της κυβέρνησης σημαίνει ότι το νομοσχέδιο μεταφέρεται προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική αποδοχή.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου επικράτησε μεγάλη σύγχυση, καθώς εγκρίθηκε τελικά μία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit, αυτή η αναβολή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει απόπειρα να εγκριθεί η τελική εκδοχή της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία η τέως πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να παρουσιάσει στη Βουλή.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Κίνοκ, με το σκεπτικό ότι πολλοί βουλευτές έχουν μετανιώσει που δεν στήριξαν τη Συμφωνία Αποχώρησης στις τρεις ευκαιρίες που τους είχαν δοθεί.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η τροπολογία εγκρίθηκε λόγω διαδικαστικού λάθους καθώς δεν τοποθετήθηκαν ψηφολέκτες για να καταμετρηθούν οι αρνητικές ψήφοι, αλλά τελικά φαίνεται πως η κυβέρνηση επέτρεψε την τροπολογία, θεωρώντας ότι περιορίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης ενδεχόμενης νέας αναβολής στο Brexit για να προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ηγέτης των Εργατικών προκάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τα σχέδιά του για μια συμφωνία με την ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να απαντά καλώντας τον κ. Κόρμπιν να αποδεχθεί τις εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον δέχεται έντονη κριτική για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης φάνηκε να αποκαλεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν «γυναικούλα», όπως επίσης «χλωριωμένη κότα», προσβλητικός χαρακτηρισμός που παραπέμπει στη διαρκή  κομματική αντιπαράθεση για την πιθανή εισαγωγή στη Βρετανία χλωριωμένων κοτόπουλων από τις ΗΠΑ σε περίπτωση άτακτου Brexit.

Ο πρωθυπουργός εγκαλείται επίσης για τη χρήση της λέξης «σκ...ά», επικαλούμενος φράση μέλους της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα