Νέος γύρος επαφών Λουτ με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα έχει σήμερα (2/9) νέες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Η συνάντησή της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί στο

Προεδρικό Μέγαρο στις 11.00 το πρωί.

Μετά το μεσημέρι θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «ήταν μια παραγωγική συνάντηση με επίκεντρο την αποστολή της κ. Λουτ για την ετοιμασία όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «παρουσίασε τις θέσεις του και τη θετική προσέγγισή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα ήγειρε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως και το θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και τις εξαγγελίες, που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση της κας Λουτ με τον Μουσταφά Ακιντζί ο λεγόμενος "εκπρόσωπος" του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Ο Τ/κ ηγέτης εξήγησε με λεπτομέρεια την ξεκάθαρη στάση, που έχουμε στα θέματα, στα οποία στεκόμαστε εδώ και καιρό ως τ/κ πλευρά. Η κ. Λουτ καταβάλλει προσπάθεια για να ολοκληρώσει την εργασία πάνω στους όρους αναφοράς, όπως προσδοκεί και ο ΓΓ, αναφέρει γραπτή δήλωση του  Μπαρίς Μπουρτζιού.

Αισιοδοξία για την έκβαση των επαφών της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο εξέφρασε ο ΥΠΕΞ.Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος συναντήσεων γίνεται για να καταγραφούν όσα συμφωνήθηκαν, καθώς η Τζέιν Χολ Λουτ θα ενημερώσει ακολούθως τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα, είπε, αναμένεται να μεταβεί, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στο τέλος του μήνα των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα