Οι αλλαγές που φέρνει η ηλικία στον άνδρα μετά τα 50

Ποιες ψυχολογικές αλλαγές συμβαίνουν; Οι αλλαγές που φέρνει η μέση ηλικία διαμορφώνουν όχι μόνο την εικόνα που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του αλλά και τη σχέση του με τη σύντροφό του.

Ασθένειες, όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης είναι πιθανό να δημιουργήσουν στον άνδρα συναισθήματα αδυναμίας, ευαλωτότητας και την αίσθηση ότι «γερνάει…», με αποτέλεσμα να πλήττουν την αυτοεικόνα του. Μετά την ηλικία των 50 ετών ο άνδρας μπορεί να έρθει

αντιμέτωπος με πολλές αλλαγές που τον επηρεάζουν σε ψυχολογικό επίπεδο.

Οι πιο εμφανείς αλλαγές που παρατηρεί αφορούν στην εξωτερική του εμφάνιση, όπως η αύξηση του βάρους του, η μείωση της μυϊκής του μάζας και δύναμης, η γήρανση του δέρματος, η απώλεια μαλλιών. Οι διαφοροποιήσεις αυτές συνήθως του προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα, να αισθάνονται λιγότερο αρεστοί και γοητευτικοί προς το αντίθετο φύλο, με χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, αν και η αλήθεια είναι ότι είναι ότι η γυναίκα βιώνει πιο δραματικά αυτές τις αλλαγές.

Πολύ σημαντικό είναι ότι στο ηλικιακό αυτό στάδιο κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες ασθένειες, όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Οι νόσοι αυτές είναι πιθανό να δημιουργήσουν στον άνδρα συναισθήματα αδυναμίας, ευαλωτότητας και την αίσθηση ότι «γερνάει…», με αποτέλεσμα να πλήττουν την αυτοεικόνα του.

Ένας άλλος κυρίαρχος παράγοντας που επηρεάζει ψυχολογικά τον άνδρα είναι και η επαγγελματική του δραστηριότητα. Στη μέση ηλικία αρχίζει να γίνεται μια εκτίμηση για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, για τους στόχους που έχει κατακτήσει, κλείνει έναν κύκλο ζωής μιας ιδιαίτερα παραγωγικής ηλικίας και περνά σε έναν άλλο, όπου επεκτείνει την επαγγελματική του δραστηριότητα, αλλά και προετοιμάζεται σταδιακά για την αποχώρησή του μετά τη συνταξιοδότηση. Η αξιολόγηση της εργασιακής του πορείας μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται υπερήφανος, να του δώσει ώθηση για να εξελιχθεί, αλλά να επηρεάσει σημαντικά και άλλες σχέσεις, συντροφικές και κοινωνικές, βάσει της εικόνας που έχει για τον εαυτό του.

Ο απολογισμός της επαγγελματικής πορείας ενός άνδρα που γίνεται στη μέση ηλικία ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αρνητικός, ο άνδρας να αισθάνεται ότι δεν έχει πετύχει αυτά που ήθελε και να μην έχει εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου μια αρνητική εκτίμηση για τα επαγγελματικά του οδηγεί σε άσχημη διάθεση ή ακόμα και σε κατάθλιψη. Επιπλέον, αρκετά συχνά, το κλείσιμο της ηλικιακής αυτής φάσης, συμπίπτει και με τη συνταξιοδότηση, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη ψυχολογία του άνδρα, καθώς αισθάνεται ότι δεν έχει πλέον να προσφέρει. Στις περιπτώσεις βέβαια όπου ο άνδρας έχει επενδύσει υπερβολικά στην επαγγελματική του πορεία, παραμελώντας την προσωπική του ζωή, η σταδιακή απομάκρυνση από τα επαγγελματικά δρώμενα μπορεί να είναι ακόμα πιο επώδυνη.

Ψυχολογικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή του άνδρα…
Επιπλέον, οι αλλαγές που υπάρχουν στη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα μέσης ηλικίας, όπως για παράδειγμα η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η δυσκολία στη στυτική λειτουργία, του προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ανησυχία, θυμό και απογοήτευση. Τα νέα αυτά δεδομένα τον βρίσκουν συχνά απροετοίμαστο και η προσαρμογή του σε αυτά πολλές φορές είναι δύσκολη. Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, στην ηλικία αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται, με μεγαλύτερη συχνότητα, προβλήματα υγείας, όπως είναι η υπέρταση, η χοληστερίνη, ο διαβήτης, που συνδέονται με προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία.

Στην περίπτωση αυτή επιβαρύνεται σημαντικά η σεξουαλική ζωή του άνδρα. Η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την ηλικιακή περίοδο και σχετίζονται με οργανικές παθήσεις. Με αυτές τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες ο άνδρας φαίνεται να δυσφορεί και να διακατέχεται από άγχος για τη σεξουαλική του επίδοση, ενώ παράλληλα αισθάνεται θυμό, στεναχώρια και ματαίωση. Δεν είναι λίγοι οι άνδρες μέσης ηλικίας που όταν ήρθαν αντιμέτωποι με μια σεξουαλική δυσλειτουργία θεώρησαν, λανθασμένα βέβαια, ότι δεν μπορούν πλέον να έχουν σεξουαλική ζωή.

Τέλος, οι αλλαγές που φέρνει η μέση ηλικία διαμορφώνουν όχι μόνο την εικόνα που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του αλλά και τη σχέση του με τη σύντροφό του. Αν συνυπολογίσει κανείς τις αντίστοιχες αλλαγές που περνάει η γυναίκα σε παρόμοια ηλικία, είναι προφανές ότι η ισορροπία στο ζευγάρι είναι πολύ εύκολο να διαταραχτεί.

Ο Δρ ΘΑΝΟΣ Ε. ΑΣΚΗΤΗΣ Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & η Χριστίνα Χουσιάδα Ψυχολόγος, Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

ΠΗΓΗ: Οι αλλαγές που φέρνει η ηλικία στον άνδρα μετά τα 50 Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα