Νέο πακέτο μέτρων απο τον Μ. Ντράγκι

Άνοιξε τη φαρέτρα της και έβγαλε όποιο διαθέσιμο όπλο είχε, η ΕΚΤ, προκειμένου να διασφαλίσει την τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Το απόγευμα ο Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε 6, στοχευμένα, μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε:

Τη μηδένιση του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, τη

μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%, την επέκταση στα 80 δις, των μινιαίων αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων, τη συμπερίληψη στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμα για τακτικές αγορές ομολόγων σε ευρώ επενδυτικής βαθμίδας εκδόσεως μη χρηματοοικονομικών οργανισμών της Ευρωζώνης και μια νέα σειρά τεσσάρων στοχευμένων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριος Ντράγκι ανέφερε πως «Αυτό το περιεκτικό πακέτο θ' αξιοποιήσει τις συνέργειες, ανάμεσα στα διαφορετικά όργανα, και έχει σταθμιστεί για την περεταίρω χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, για να τονώσει του δανεισμού, και έτσι να ενισχύσει την ορμή της οικονομικής ανάκαμψης και να επιταχύνει την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω μεν, αλλά κοντά στο 2%».

Η ανακοίνωση των μέτρων προκάλεσε «εκτόξευση» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και διολίσθηση του ευρώ. H EKT «παλεύει» να αναζωπυρώσει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Ωστόσο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μετά από έναν χρόνο εκτύπωσης δισεκατομμυρίων ευρώ. είναι φτωχά.

Keywords
Τυχαία Θέματα