Συνέντευξη Προέδρου της Δημοκρατίας στο CNBC

Η διάσωση της Κύπρου, συνοδευόταν αδιαμφισβήτητα με σκληρούς όρους, ωστόσο, αυτοί ήταν που μας επέτρεψαν να κάνουμε της από καιρό απαραίτητες...επιβεβλημένες πλέον μεταρρυθμίσεις.

Τάδε έφη ο πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Ήταν υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και αυτό πράξαμε

επιτυχώς, παρά τις αρνητικές προβλέψεις που μας συνόδευαν στην ακανθώδη διαδρομή συμπλήρωσε γυρίζοντας τον προβολέα στον απλό πολίτη, ο οποίος ομολογουμένως τράβηξε το πιο βαρύ κουπί.

Κάλεσε δε την Ε.Ε. να αντλήσει μαθήματα από την Κύπρο, και τις χώρες που επλήγησαν από τις πολιτικές λιτότητας που τους επεβλήθηκαν...Η εποχή των μπρούτζινων σωσιβίων πρέπει να τελειώσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως τα προγράμματα να είναι πιο ανθρώπινα ώστε η Ευρώπη να είναι μια πραγματική Ένωση.Να εστιάσει περισσότερο στα υπερέξοδα των κυβερνήσεων. Πρέπει να συγυριστούν τα δημόσια οικονομικά, πρέπει να ληφθούν μέτρα που να μην πλήττουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει για παράδειγμα να διαχωρίσουμε τα έξοδα για κοινωνικές παροχές από τα έξοδα που αφορούν υπερπρονόμοια του δημόσιου τομέα, δημόσιων υπαλλήλων, κρατικών αξιωματούχων ή άλλα αλόγιστα καια δικαιολόγητα έξοδα.

Η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα

Κληθείς να σχολιάσει, την πορεία της Ελλάδας στο μνημόνιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα όχι απλώς να πετυχαίνει συμφωνίες, αλλά να τις τηρεί και να εφαρμόζει με συνέπεια τα όποια μέτρα χρειάζονται, όπως έκανε η Κύπρος.

Αναγνώρισε πάντως ότι ως μεγαλύτερη χώρα, και μεγαλύτερη οικονομία, τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα για την Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες όμως, δεν σταματούν εκεί

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «μια άλλη διαφορά όμως, αφορά τη νοοτροπία μας. Το πρώτο μισό του 20οθ αιώνα εμείς ήμασταν αποικία της Βρετανίας. και αυτό συνέβαλε σημαντικά στη διαφοροποίηση της νοοτροπίας μας από την Ελλάδα».

«Επ΄ουδενί δεν λέγω ότι η αποικιοκρατία ήταν καλή αλλά άφησε και καλά πράγματα πίσω της, όπως την ήρεμη και ώριμη αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορεί να βρεθούν μπροστά σου» πρόσθεσε.

Συνέντευξη στο CNBC παραχώρησε και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι ουδέποτε η Κύπρος στηρίχθηκε εξολοκλήρου στην ΕΚΤ για αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως η ΕΚΤ θα κάνει το κομμάτι που της αναλογεί, αλλά τελικώς είναι δουλειά των κυβερνήσεων να κάνουν την...πραγματική δουλειά. Έτσι κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε κι εμείς.

Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη συνέχιση των προσπαθειών μας, και στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της σταθερότητας και είμαστε πεποισμένοι ότι θ' ανακτήσουμε πλήρως την εμπιστοσύνη των οίκων και των αγορών.

Φως στην άκρη του τούνελ

Φώς στην άκρη του τούνελ βλέπει και ο ισχυρός άντρας της Τράπεζας Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο εκτελεστικός Διευθυντής Δ.Σ. Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν ανέφερε πως υπάρχουν λοιπόν αρκετά "πραγματικά" θετικά στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη άρχισε.

Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, η μείωση των ΜΕΔ, των δανειοληπτών που καθυστερούν τις δόσεις τους, η έστω δειλή επανεκκίνηση της οικοδομικής βιομηχανίας, και οι νέες εγγραφές αυτοκινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα