Νέο «δράμα» στην αντιπαράθεση «Θέατρο Ένα» με ΘΟΚ για ανάκληση χορηγιών

Πρόστιμο ύψους €342.221.35 επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με βάση την περσινή της έκθεση αιτιάσεως για «πιθανολογούμενη παράβαση» που αφορούσε στην ευθύνη της κατανομής των επιχορηγήσεων των ελεύθερων θεάτρων. Ο ΘΟΚ διαφωνεί κάθετα με την απόφαση και σκοπεύει να την εφεσιβάλει.

Ως εκδικητική εκλαμβάνει την αντίδραση του ΘΟΚ

να προβεί σε ανάκληση όλων των χορηγιών για τα θέατρα την τρέχουσα θεατρική περίοδο, μετά το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας και Ανταγωνισμού στον ΘΟΚ ύψους €342.221.35. Η απόφαση στηρίχθηκε στην περσινή έκθεση αιτιάσεως που έκανε λόγο για «πιθανολογούμενη παράβαση» σε σχέση με την κατανομή των επιχορηγήσεων των ελεύθερων θεάτρων. Ο ΘΟΚ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι το πρόστιμο θα πλήξει το κυπριακό θέατρο.

Στην επιστολή που είχε σταλεί στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, το «Θέατρο Ένα» καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει οδηγίες για συνέχιση της καταβολής των χορηγιών στα ελεύθερα θέατρα, μέχρι που να αποφασισθεί άλλη διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2018 είχε ληφθεί Έκθεση Αιτίασης από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του «Θέατρο Ένα», Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε προβεί σε σχετική καταγγελία τον Απρίλιο του 2016.

Για το Σχέδιο χορηγιών ΘΥΜΕΛΗ (2019), υποβλήθηκαν συνολικά 103 αιτήσεις από 36 Θεατρικούς Φορείς. Οι αιτήσεις εξετάστηκαν όλες από την Επιτροπή Ανάπτυξης του Διοικητικού Συμβουλίου και η τελική βαθμολόγηση επικυρώθηκε από την ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου κατά την 21η/2018 (939) συνεδρία του Σώματος της 6ης Νοεμβρίου 2018.

Το ερώτημα που προκύπτει από τη σχετική εξέλιξη και δικαίωση του «Θέατρο Ένα», είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης τα κονδύλια που λαμβάνει ο ΘΟΚ. Τον περασμένο Μάρτιο συζητήθηκε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο προϋπολογισμός του ΘΟΚ και το κονδύλι για τις επιχορηγήσεις στα ελεύθερα θέατρα. Αφού προηγήθηκε μια μεγάλη συζήτηση για την καθυστέρηση στην υποβολή του προϋπολογισμού του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να συζητείται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ έθεσαν θέμα σταυρώματος του κονδυλίου που αφορά στο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, μέσω του οποίου ο ΘΟΚ επιδοτεί τα ελεύθερα/ιδιωτικά θεατρικά σχήματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε τότε χαρακτηρίσει ως στρέβλωση το ότι ο ΘΟΚ «επιδοτεί και κάνει πολιτιστική πολιτική για να δώσει βοήθεια σε ένα ιδιωτικό θέατρο που είναι και ανταγωνιστής του». Ο ΔΗΣΥ υποστήριξε το σταύρωμα του κονδυλιού όπως και το ΔΗΚΟ

Από την πλευρά τους, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι υποστήριξαν τη θεατρική δραστηριότητα στο σύνολό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα