Νεα συνάντηση των 28 μετά την ενημέρωση Νταβούτογλου

Στις 09.00 το πρωί ξεκινά η κομβικής σημασίας συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση αρχικά ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ.Στη συνέχεια θα υπάρχει νέα συνεδρίαση των "28" και θα ακολουθήσει μια τελική διαβούλευση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες

οι «28» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. κατέληξαν σε ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις κυπριακές ανησυχίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές "έχει βρεθεί μια λεκτική φόρμουλα για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία".

Το κείμενο συμφωνίας δεν αναφέρει αριθμό ή κεφάλαια ονομαστικά και παραπέμπει στα συμπεράσματα των προηγουμένων Συνόδων για το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

"Είναι σαφές ότι η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει πως μπαίνουμε πια σε μια λογική εξομάλυνσης, με επίλυση του Κυπριακού, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεση των θεμάτων αυτών με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας" ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ανώτερη κοινοτική πήγη, σε σχέση με τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εξερχόμενος του κτιρίου, όπου διεξήχθη η Σύνοδος. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το πέρας του δείπνου εργασίας, δήλωσε έτοιμος ν’ ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί.

«Ες αύριον τα σπουδαία» σχολίασε, εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Οι περισσότεροι εκ των 28 ηγετών αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα