Stress-test τώρα

Ο Υπ. Οικονομικών ζητά να γίνουν έλεγχοι στις τράπεζες στα κατεχόμενα
Για να διαπιστωθεί αν συμμορφώνονται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Την ανάγκη να πραγματοποιηθεί τώρα μια αξιολόγηση και μια άσκηση αντοχής (stress-test) των τραπεζών που λειτουργούν στα κατεχόμενα, από ανεξάρτητο οίκο με αξιόπιστη μεθοδολογία και παραδοχές, ώστε να επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση αυτών των τραπεζών

στις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε χθες Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Αν υπάρχει η όποια ανάγκη λήψης μέτρων, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν το συντομότερον», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να υπονομευθεί η σταθερότητα της επανενωμένης οικονομίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση της Γραμματείας Διακοινοτικής Συνεργασίας ΔΗΣΥ με θέμα «Κυπριακό: Προοπτικές και Προβλήματα της Οικονομίας», ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι είναι σημαντική η αξιόπιστη διάρθρωση, κεφαλαιοποίηση, λειτουργία και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ξεκάθαροι δημοσιονομικοί κανόνες
Ανέφερε ακόμα ότι ζωτικής σημασίας, σε περίπτωση λύσης, είναι να εφαρμοστούν από την αρχή ξεκάθαροι δημοσιονομικοί κανόνες, τόσο για την ομοσπονδιακή όσο και για τις πολιτειακές και τις τοπικές Αρχές. Κάτι τέτοιο, εξήγησε, θα τις απέτρεπε να δημιουργούν μέσα από αλόγιστες δαπάνες, ελλείμματα και να συσσωρεύουν χρέος, επιβαρύνοντας τους πολίτες και την αναπτυξιακή προοπτική.
«Κάτι τέτοιο θα έβαζε οικονομικό και πολιτικό δυναμίτη στα θεμέλια του επανενωμένου κράτους», είπε.
Πρόσθεσε ότι έχει καταγραφεί σύγκλιση επί της αρχής για τη δημιουργία ενός συμφώνου εσωτερικής σταθερότητας, το οποίο θα διασφαλίζει ακριβώς την εφαρμογή συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων.

«Είναι όμως σημαντικό αυτό το σύμφωνο να μη στερείται φιλοδοξίας και περιεχομένου αλλά να είναι απόλυτα συμβατό με το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης», είπε.

Όγκος θεμάτων προς συζήτηση
Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και να ρυθμιστούν πριν από την όποια συμφωνία, όπως ο επακριβής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, η φορολογική εναρμόνιση και κατανομή πόρων, η υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, η ρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεως και υγείας.
Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η αναζήτηση αξιόπιστων ρυθμίσεων σε όλα αυτά τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα είναι πολύ πιο σημαντική από την αναζήτηση ενός αριθμού που αποδίδει το κόστος της λύσης.

Όπως είπε, αν διασφαλιστούν αξιόπιστες ρυθμίσεις για τα δημόσια οικονομικά, για το τραπεζικό σύστημα, για τις δομές και διαδικασίες του επανενωμένου κράτους και ένα πλαίσιο που να διευκολύνει την οικονομική, επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα, τότε σίγουρα θα μεγιστοποιηθούν οι προοπτικές και θα περιοριστεί το όποιο κόστος και οι όποιοι κίνδυνοι.

Παράλληλα ο Υπουργός είπε ότι η όποια συζήτηση για το κόστος της λύσης πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το κόστος της μη λύσης, ακόμα και στο περιουσιακό, αναφέροντας ότι σε περίπτωση μη λύσης, το σύνολο των περιουσιών μας οριστικά θα χαθεί, κάτι που θα επιφέρει το μέγιστο κόστος.
Σημαντική η εμπλοκή διεθνών οργανισμών

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι είναι περίεργο και στρεβλό το συμπέρασμα ότι η λύση και η επανένωση της Κύπρου δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα.
Ο Υπουργός είπε ότι μια διαχρονική επιφύλαξή του για τις συνομιλίες που διεξάγονταν κατά καιρούς, είναι ότι αυτές επικεντρώνονταν σε συγκεκριμένα συνταγματικά και νομικά ζητήματα, χωρίς ποτέ να αποδώσουν τη σημασία που έπρεπε στην οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική της επανένωσης του κράτους και της οικονομίας της Κύπρου και στην προοπτική ακόμα της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα